Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het Zwartewaterland-gevoel van Pieter Polman

Geplaatst op: 30 augustus 2019

De Actueelsites gaan deze zomer op zoek naar het ‘Zwartewaterland-gevoel’. Bestaat dat, hebben mensen dat en wat is dat dan? Waar denken ze aan bij Zwartewaterland en waar komen ze graag? We gaan op bezoek bij bekende en minder bekende inwoners van Zwartewaterland. Vandaag de zevende: Pieter Polman, bekend van zijn video’s voor de Actueelsites.

“Mijn Zwartewaterland-gevoel is dat ik me in alle kernen wel thuisvoel”, zegt Pieter Polman. In 1972 werd hij geboren in Hasselt en vertrok na twintig jaar naar Enschede en later Nieuwleusen. “En toen zijn we teruggekeerd naar Genemuiden”, vertelt hij.

“Vanuit Hasselt naar Genemuiden, dat stukje Zwartewaterland-gevoel heb ik”, zegt Polman. Hij gaat in Zwartsluis naar de kerk. “Dus hoe krijg je je Zwartewaterland-gevoel? Door in alle kernen een stukje van je leven te hebben.”

Soms moest hij voor een kerkenraadsvergadering naar Zwartsluis. “Misschien was het wel fijner als dat in Genemuiden geweest was. Maar het is ook wel weer leuk om in Zwartsluis te zijn, ik ken daar ook veel mensen.”

Lang dachten Polman en zijn vrouw dat ze op den duur naar Hasselt zouden verhuizen. “Maar ik denk niet dat ik weer terug zou willen. Je vindt niet weer wat je achtergelaten hebt. Als je dan terugkomt in een plaats waar je jaren weg bent geweest, zeggen mensen: je weet de weg wel. Maar je bent er jaren tussenuit geweest.”

Toch komt hij nog elk jaar bij het Euifeest. “We gaan op dinsdagavond vaak even de route rijden en naar het vuurwerk toe. Aan het eind eten we een oliebol op de kaai. Dat hoort net zo bij het Euifeest, als de oliebollen bij de biestemerk in Genemuiden. En met de Sleepbootdagen staat er zo’n kraam in Zwartsluis. Misschien is dat ook wel het Zwartewaterland-gevoel. Bij grote evenementen een oliebol eten.”

Ondanks de Hasselter roots voelt Polman zich thuis in Genemuiden. “Ik zit wel op m’n plek in Genemuiden. Komt ook omdat ik al wel 15 jaar bij Genemuiden Actueel zit. Je bent bij verschillende dingen, je leert mensen kennen. Zo kom je er wel een beetje tussen. Dat is wel gelukt, maar het gaat niet vanzelf. Daar groei je tussen, het is geven en nemen.”

Maar een echte Gaellemuniger word je toch niet, vindt hij. “Dat zeggen ze ook in de volksmond. En toch eet ik met de biestemerk gewoon snert, dat hebben we wel geleerd in de loop der jaren.”

De uitbreidingen van Actueel met sites Hasselt en Zwartsluis hebben hem wel goedgedaan. “Dat vind ik leuk. Nu ga ik ook eens voor iets anders naar Hasselt en Zwartsluis.” 

Zijn mooiste plekje in Zwartewaterland is dan ook de Ringweg in Genemuiden. “Daar waar je alledrie kernen kunt zien liggen. Achter je ligt Zwartsluis, voor je Genemuiden, en links Hasselt. De plek waar ik opgegroeid ben, en dat is toch ook stiekem diep van binnen wel m’n thuis.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500