Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaren scheiden afval minder goed

Geplaatst op: 3 september 2019

Genemuidenaren scheiden hun afval minder goed dan inwoners van Hasselt en Zwartsluis. Dat blijkt uit de zogenoemde grondstoffenmonitor van de gemeente en de ROVA. Daarom willen de organisaties een campagne beginnen om vooral Genemuidenaren te wijzen op het belang van goed scheiden.

Als er ander soort afval tussen gft en pmd belandt, zijn partijen niet geschikt voor hergebruik. Onder meer het plastic wordt dan verbrand, zo staat in het stuk. Voor de gemeente heeft dat twee financiële consequenties: aan de ene kant loopt Zwartewaterland inkomsten mis en aan de andere kant moet het betalen voor de verbranding van het afval. Dat wordt vervolgens 1 op 1 na doorberekend in de afvalstoffenheffing.

Overigens is die vergeleken met de rest van Nederland erg laag. Zwartewaterlanders betalen 140 aan vast tarief, waar dat elders gemiddeld 240 euro is (in het ROVA-gebied 175 euro). Dat komt omdat Zwartewaterlanders over het algemeen hun afval beter scheiden dan de gemiddelde Nederlander. Het afgelopen jaar zat er echter geen stijging meer in het juist gescheiden afval. Ook nam per inwoner de berg afval toe voor het eerst sinds jaren weer wat toe.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500