Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Wie kan over dertig jaar nog een orgel bespelen?’

Geplaatst op: 7 september 2019

Druk was het zaterdagochtend niet bij de ‘orgelworkshop’ voor jongeren in de Grote Kerk, maar dat viel ook niet te verwachten, weet Jan Roetman van de organisatie. “We hebben in Nederland prachtige orgels, maar je kunt je afvragen wie daar over dertig jaar nog op kan spelen. Daarom zijn initiatieven zoals dit belangrijk.”

Want de organisten die er wel zijn, doen het met volle overgave. Ze hebben niet het makkelijkste instrument uitgekozen, weet Roetman. Dat spreekt ook nog eens in het nadeel van het orgel. “Voor orgel leren spelen heb je uithoudingsvermogen, inzet, gevoel en doorzettingsvermogen nodig. Af en toe heb je daarbij een impuls nodig. Zo beschouw ik deze ochtend”, zegt Roetman. Want de jongeren krijgen les van Harm Hoeve, niet de minste onder de organisten.

De orgelochtend is de zoveelste activiteit rond het Zwier van Dijk orgel. Roetman is tevreden over de plek die het orgel in de samenleving van Genemuiden heeft veroverd. “Dit orgel moet van heel Genemuiden zijn en de kerk een plek waar iedereen komt. Als je op vakantie bent, bekijk je meestal een kerk. Dat laagdrempelige spreekt mij aan. Ik vind het prachtig als hier mensen binnenstappen die anders nooit in de kerk komen.”

Ook de serie orgelconcerten werd goed bezocht. De organisten zijn steevast enthousiast over het Zwier van Dijk orgel. “‘Genemuiden mag gelukkig zijn met dit instrument’, zeggen ze vaak. Het orgel klinkt weer prachtig. Komende zaterdag tijdens Open Monumentendag hebben we weer een organist van naam: de 17-jarige Luuk Schuurman uit Dalfsen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500