Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Emlichheim viert ‘diepgewortelde traditie’

Geplaatst op: 7 september 2019

Burgemeester Heinrich Strenge van Emlichheim spreekt van een ‘diepgewortelde traditie’ als hij vertelt dat Emlichheim op de eerste zaterdag van september fietsers uit Genemuiden begroet. Een beeld van de vriend- en het partnerschap dat op 1 september 1979 door de gemeenteraad van Emlichheim bekrachtigd werd.

En dat begon allemaal met een luchtballon. Burgemeester Klaas Bossenbroek zocht een partnergemeente die ongeveer even groot als Genemuiden was en kwam in 1976 met een luchtballon over Emlichheim. “Stel u voor dat de wind de andere kant opging, dan was u nu niet hier”, merkt Strenge op.

Na verschillende bezoeken en tegenbezoeken werd op 1 september 1979 tussen Emlichheim en Genemuiden een vriend- en partnerschap gesloten. “De grens was nog gesloten ‘s nachts”, volgens Strenge. “Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen.”

In 1980 kwam Johan Harms sr. in Emlichheim. Hij was de motor achter het partnerschap, vertelt Strenge. “En zoon Johan heeft dat nu overgenomen.” Ook hij was, samen met zijn moeder, aanwezig.

Helmich Post, ook al jaren bij het partnerschap betrokken, bedankte Emlichheim voor de nette en goede ontvangst. Ook hij refereerde aan de luchtballon, waarmee het allemaal begon.

Jan Last, die al 25 jaar naar Emlichheim fietst, noemt de rit een heldenrit. “Als je naar Emlichheim gefietst bent, dan kun je alles. Dan ben je een prof.” Oftewel, in het Duits: een Profi. Dat wordt zichtbaar gemaakt met een trofee: een wielrenner.

Ook de schietvereniging pakt niet alleen uit met woorden, maar vooral met geschenken. Zowel de burgemeester van de stad Emlichheim, Heinrich Strenge, als die van de gemeente Emlichheim, Daniela Kösters, krijgen een cadeau: een spiegel en een deurmat met de wapens van de beide gemeenten.

En dat volgt ook voor de schietvereniging. Een spiegel met twee geweren en een deurmat met de logo’s van beide verenigingen. Genemuiden vergeet ook in Duitsland zijn trots niet.

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500