Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder: ‘optreden bij wietplanten was niet wenselijk’

Geplaatst op: 12 september 2019

“Soms moet je accepteren dat je ergens niet over gaat”, zegt burgemeester Bilder donderdagavond in de raadsvergadering. Daarin werd gesproken over de wietplanten van Jan en Jannie van Raalte. “Mijn persoonlijke opvatting is dat optreden in deze situatie niet wenselijk was. Maar de politie handelt hier op basis van een instructie van de Rijksoverheid. Ze hebben op te treden zodra er klachten komen.” Wel gaat er nu een brief van Zwartewaterland richting het kabinet en de Tweede Kamer.

Bilder had graag gezien dat het anders was gelopen, herhaalt hij enkele keren. “In situaties zoals deze moet een afweging plaatsvinden over wel of niet optreden. De gemeente komt nu in een bepaald daglicht staan. En dat is het gevolg van een inconsistent gedoogbeleid.”

Dat betogen ook Bart Hissink (uit Goor) en Marjon Fisher (uit Dirkshorn). Zij hebben zelf baat bij het gebruik van wietolie en kweken zelf hun planten. Zij spraken beide de raad toe, met de oproep om actie te ondernemen.

Dat stelde Bastiaan Tamminga (BGZ) voor in een motie. Daarin moet het college een brief sturen naar Den Haag om te vragen om een oplossing van het probleem. Aanvankelijk vroeg hij ook om gedoogsteun voor patiënten in Zwartewaterland die thuis cannabisplanten kunnen kweken, maar daar was onvoldoende steun voor in de raad. “Mensen als Jan en Jannie worden door de wet weggezet als criminelen. Dat zijn ze niet.”

Roel Withaar van Gemeentebelangen heeft zich verbaasd over de consternatie. Hij dacht dat het gedogen van vijf planten bij wet geregeld is. Nu dat niet blijkt, steunt hij de motie. Ook Wilhelm Bisschop (SGP) stelde het probleem te ‘herkennen en erkennen’. Hij noemt de motie ‘sympathiek’. “Maar wat lost dit op? En is het middel niet erger dan de kwaal? Lopen we niet het risico dat er misbruik van wordt gemaakt? Waar ligt de grens tussen medicinaal en recreatief gebruik?”

De SGP steunt de motie niet. Wel stelde Wilhelm Bisschop van de SGP voor dat zijn fractie de treinkaartjes voor Jan en Jannie vergoed, zodat zij in Den Haag in gesprek kunnen met Tweede Kamerleden. De andere coalitiepartij, de ChristenUnie, steunt de motie wel.

“Als u als gemeente iets wilt doen, kan de burgemeester ook een ontheffing geven”, stelt John Smits van de VVD voor, die toch de motie steunde. Hij benadrukt dat er niemand in Zwartewaterland is die de familie Van Raalte als ‘criminelen’ ziet. Rudi van Zandwijk (CDA) behandelt het onderwerp met gemengde gevoelens. “Ons hart zegt: laat de familie Van Raalte hun gang gaan, maar ondertussen spreken we al een half jaar over negatieve aspecten van drugsgebruik onder de jongeren. Er zijn legio oplossingen die beter zijn dan thuisteelt.” Als voorbeeld noemt hij het beschikbaar stellen van cannabis op recept. Die partij steunt de motie daarom niet.

Harrie Rietman van de PvdA noemt de situatie dat de twee planten het landelijke nieuws haalden ‘bijna lachwekkend’. “Als het niet zo treurig zou zijn. Wij vinden het absurd dat in een dergelijk geval de wet tot het absolute wordt verheven.” Het irriteert hem dat twee partijen een verband leggen tussen het gebruik van cannabis als genotsmiddel en medicinaal gebruik. “Dat vertroebelt de discussie.” Hij steunt de motie, die in 26 andere gemeenten werd aangenomen, van harte.

Burgemeester Bilder heeft zich ervoor ingespannen dat handelen van de politie in dit geval werd voorkomen, vertelt hij de raad. Punt is dat hij daar niet over gaat.  Alleen bij verdere acties, een strafblad of sluiting van een huis kan een burgemeester kan doen. Bilder verzekert dat hij dat zeker niet gaat doen. “Ik had alle begrip voor de familie Van Raalte. Ik vind dit buitengewoon vervelend.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500