Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eimie Rook zet punt achter de installatietechniek

Geplaatst op: 4 oktober 2019

Een beetje geruisloos kwam op 1 juli een einde aan een Genemuider familiebedrijf. Eimie Rook stopte die datum met zijn bekende installatiebedrijf. “Iedereen in Genemuiden kende die rode bus natuurlijk. Maar ik word binnenkort 64 jaar en het lichaam werkt niet meer mee. Opvolging is er niet en dus heb ik de stekker eruit getrokken”, vertelt Rook.

Helemaal uit de running is hij nog niet. Bij het einde van een bedrijf komt veel kijken, heeft hij ondertussen gemerkt. Hij is bijvoorbeeld nog druk met de verkoop van materialen en gereedschappen. “En af en toe word ik s’ avonds nog gebeld door wat oudere Genemuidenaren waarvoor ik soms wel veertig jaar heb gewerkt. Als die in de kou zitten, help ik ze. Dan drink ik daarna even een kopje thee en maak een praatje. Als loodgieter ben je ook sociaal werker”, glimlacht Rook.

Maar het zijn uitzonderingen, want het bedrijf is wel degelijk aan een einde gekomen. 47 jaar lang was hij loodgieter en verrichtte hij allerlei installatiewerk. Alles tussen grond en nok van het dak nam hij onder handen. “Eigenlijk ben ik er ingerold. Ik had vage plannen om leraar Engels te worden, maar volgens mijn omgeving was ik daarvoor veel te rechtlijnig. Het is bij mij zwart of wit. In doorleren had ik ook niet zoveel zin, waardoor ik na de Mavo even thuis zat.”

Aardgas

En dat zag zijn vader natuurlijk ook. Die had al een installatiebedrijf waarin ook broer Jan werkte. “Die had het in de jaren zestig razend druk: heel Genemuiden kreeg aardgas en daar kwam veel werk uit voort. ‘Ga Jan maar helpen’, zei mijn vader en eigenlijk vond ik dat prima. Jan en ik hielden van dezelfde muziek, hadden dezelfde levensinstelling, we konden het geweldig met elkaar vinden.”

Van heel lang samenwerken, kwam het niet. Jan Rook werd door de bliksem getroffen en kwam op die bizarre wijze om het leven. “Toen hebben mijn vader en ik natuurlijk lang nagedacht of we verder wilden, maar Breman hielp ons tijdelijk met wat medewerkers en daarna pakten we de draad weer op. Ook mijn broer Henk kwam in het bedrijf: ik richtte me vooral op het installatiewerk en hij opende een doe-het-zelfzaak die lang heeft gedraaid.”

Crisisperiodes

Rook Installatietechniek overleefde de nodige crisisperiodes en groeide uit tot een gerenommeerd bedrijf. “We hebben altijd een vaste klantenkring gehad: voor veel oudere Genemuidenaren deden we particulier werk en daarnaast deden we veel op het industrieterrein. Vakwerk heeft altijd voorop gestaan. In deze branche zijn de laatste jaren veel ZZP’ers gekomen: die zijn goedkoop, maar leveren lang niet altijd kwaliteit. Onlangs stond in een vakblad nog dat 60 procent van de Nederlanders niet tevreden is over de keuken of de badkamer. Dat heeft daar alles mee te maken.”

Rook heeft vanaf nu meer tijd voor de muziek, zijn grootste hobby. Jarenlang was hij drummer in regionale bands en hij heeft een indrukwekkende muziekverzameling. Daarnaast hoopt hij meer tijd door te brengen in Griekenland, waar hij op Kos een huis bouwt. “Iedereen vraagt naar mijn plannen, maar eigenlijk heb ik die helemaal niet. Ik leef van dag tot dag. Je kunt morgen ook met je neus tegen een bord lopen. We hebben in onze familie genoeg meegemaakt. Gezond blijven is het allerbelangrijkste. Verder zie ik wel wat er op me afkomt.”

Eerst maar het einde van het bedrijf afwikkelen. Dat gaat hem toch wel aan het hart. “Ik had liever gehad dat de woorden Rook Installatietechniek op de gevel waren gebleven, maar een opvolger is er niet en je kunt niemand dwingen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500