Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 april 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Staken (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 24 oktober 2019

Het lijkt wel of heel Nederland staakt. Of gaat staken. En ik moet zeggen dat ik er niet de grootste fan van ben dat mensen het werk neerleggen. En dat komt met name door het feit dat meestal de gewone man de dupe wordt van allerlei acties.

Bagagepersoneel op Schiphol legt het werk neer. Jan met de pet – die zich het hele jaar kapotbuffelt – ziet zijn vakantie in het water vallen. Buschauffeurs die staken zorgen ervoor dat de mensen die op het openbaar vervoer zijn aangewezen met de handen in het haar zitten. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De verkeerde mensen worden door stakingen geraakt, zogezegd.

Ik begrijp overigens het ontevreden gevoel van een hoop mensen in dit land. De oorzaak daarvan is volgens mij dat we al jaren een regering hebben die liever betuttelt dan doorpakt. De waan van de dag regeert. Het hele land is onderhand in rep en roer. En de onrust lijkt niet meer te stoppen.

De problematiek rond de stikstof heeft extra olie op het vuur gegooid. De boeren (die overigens mijn sympathie hebben, want welke bedrijfstak krijgt telkens weer met nieuwe spelregels te doen?) hebben laten zien dat je met protesteren wel degelijk iets kunt bereiken. En dus komt nu (en gelijk hebben ze) de bouwsector in actie. Gevolgd door de leraren die overigens onderhand wel een hele inhaalslag aan het maken zijn.

En hier zal het wel niet bij blijven. Al het zorgpersoneel verdient in mijn ogen echt serieuze verbetering in de arbeidsvoorwaarden en in het salarissysteem. Waar ook eens wat moet gebeuren is in de arbeidsomstandigheden van onze politiemensen. Onlangs las ik wat onze mannen en vrouwen in het blauw verdienen en daar schrok ik behoorlijk van. Daar moet echt wat aan gebeuren en ook aan de bevoegdheden die de politie heeft. Wanneer een agent – tot op het bot uitgedaagd – eens een tikje uitdeelt met zijn wapenstok moet hij in dit land uitkijken dat hij geen berisping krijgt. Echt de wereld op z’n kop.

En er is veel meer scheef in dit land. Neemt u eens de moeite om te kijken wat iemand in een supermarkt verdient. Bedroevend. En boven de 23 jaar vind je daar bijna niemand. Stel je voor dat je iemand het volle minimum loon moet betalen…..

Wat mij betreft mag iedereen er behoorlijk op vooruit gaan. Het probleem is dan echter dat niemand daar echt iets mee opschiet. Dan wordt alles weer duurder en drijven we ons land nog sneller naar de volgende recessie dan de regering nu al doet.

Zeker is dat we de mensen in de zorg keihard nodig hebben, net als onze hulpverleners en politiemensen. Geef die mensen de waardering die ze verdienen en betaal ze daar ook naar. Anders zakken we met z’n allen door een volgende ondergrens.

En na dit vurige betoog voor een aantal beroepsgroepen zal u zich wellicht afvragen of dit ook preken voor eigen parochie is. Nou eigenlijk niet. Ik ben wel tevreden. Ooit vertelde me iemand:” Wanneer je niet tevreden bent met wat je hebt, zal je ook niet tevreden zijn met wat je nu zou willen hebben”.  Daar kan ik me wel in vinden. Tel je knopen, zogezegd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500