Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterlandse oorlogsverhalen in beelden van nu

Geplaatst op: 28 oktober 2019

Foto's Jan van Kleef

Fotoclub Positief uit Hasselt en leerlingen van alle basisscholen in Zwartewaterland presenteerden maandagochtend in De Wijngaard het boekje ‘Oorlogsverhalen in beelden van nu’. Daarin staan negentien recente foto’s die de oorlog in Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Mastenbroek en Kamperzeedijk verbeelden.

Want verhalen uit de oorlog genoeg, maar foto’s daarvan zijn er niet of nauwelijks. Die conclusie van Ria Grootoonk en Minie Buit vormde de aanzet tot het fotoboekje. Grootoonk sprak vervolgens Aletta Jansen van de gemeente Zwartewaterland. Die liep zelf met het idee rond om kinderen te betrekken bij een project rond de oorlog. De combinatie van die twee plannen bleek een meerwaarde. “We stuitten op veel enthousiasme bij de scholen: alle basisscholen deden mee”, vertelt Jansen.

De hobbyfotografen van Positief kregen een korte samenvatting van een verhaal en gingen daarmee aan de slag. Dat leverde prachtige beelden op, die overigens in het ‘nu’ zijn gefotografeerd. De gekozen verhalen laten zien dat er ook in Zwartewaterland genoeg is gebeurd. Ze komen uit eerdere publicaties, uit gesprekken met mensen en van het internet, vertelt Grootoonk. “In Zwartsluis vroeg ik Albert Greveling naar oorlogsverhalen. Die had niet zoveel, zei hij. Toen ik later nog een keer met hem afsprak kwam hij met 52 verhalen…”

Uiteindelijk hebben negentien verhalen uit heel Zwartewaterland het boek bereikt. Minie Buit mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Ook burgemeester Bilder was aanwezig bij de bijeenkomst. Hij vindt het een belangrijke uitgave. “We moeten beseffen dat we heel blij mogen zijn met de vrijheid die we hebben, in tegenstelling tot de meeste mensen op aarde. Daarvoor hebben mensen hun leven gegeven. Er zijn vreselijke dingen gebeurd in de oorlog.”

Volgens Bilder kan iedereen een bijdrage leveren aan het behoud van de vrijheid. “Wees vriendelijk en geef mensen de ruimte die anders over dingen denken dan jij.”

Het boekje is in Genemuiden verkrijgbaar bij ’t Olde Staduus.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500