Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hennie Bosman bieb-coördinator in Hasselt en Zwartsluis

Geplaatst op: 11 november 2019

Henny Bosman is ruim een half jaar locatie-coördinator voor de Hasselter bibliotheek. Met veel inzet en enthousiasme wil ze meewerken de bibliotheek nóg toegankelijker maken voor alle inwoners. “Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om gebruik te maken van onze voorzieningen”, wil ze nog eens goed benadrukken. 

Na 2,5 jaar als vrijwilliger gewerkt te hebben in haar woonplaats Genemuiden besloot ze te solliciteren op de vrijgekomen functie van locatie-coördinator voor de bibliotheken van Hasselt en Zwartsluis. Als zzp-er is ze ook werkzaam als jongerenwerker. “Maar ik wilde niet alleen dat werk blijven doen tot mijn 67e.” Haar werk in de bieb daarentegen wel, ze voelt zich op haar plek.

De toegankelijkheid van de bibliotheek sluit nauw aan bij haar persoonlijke doelen. “Het eerste wat ik hier deed is een button met mijn naam op de borst spelden. Dat kenmerkt hoe ik in mijn werk sta, benaderbaar en aanspreekbaar.”

Als betaalde kracht werkt Henny met een mooie ploeg onmisbare vrijwilligers. En ook doordat ze zelf als vrijwilliger al bekend was met het interne computersysteem had ze een soepele inwerkperiode. Zo kon ze al snel overgaan mee te werken aan de missie van de bibliotheek.

“Ik hoop dat we de bibliotheek steeds meer een plek kunnen maken waar iedereen het naar zijn zin kan hebben. En je hoeft dus géén lid te zijn, dat misverstand bestaat nog steeds merk ik. Willen mensen hier werken of zit je verlegen om een praatje, kom dan hier naartoe! En de koffie staat hier altijd klaar. Dat geldt niet alleen voor volwassenen. Kinderen kunnen hier ook even komen om bijvoorbeeld een stripboek te lezen. Dat kan altijd als wij geopend zijn. Maar wie het mee wil nemen naar huis, ja dan moet je wel lid worden natuurlijk.”

Deze ontmoetingsplek is in samenwerking met de gemeente ook doorgevoerd tot een AIO-punt (Advies, Informatie, Ontmoeting). “En die ‘O’ willen we nog verder uitbouwen”, benadrukt Bosman. Ook de SCAB met al haar activiteiten in de bieb, waaronder de buurttafel (in samenwerking met Welzijn Ouderen) draagt daar aan bij.

“Wij zijn er ook voor om mensen verder te helpen met uiteenlopende vragen. Hoe bijvoorbeeld huurtoeslag aan te vragen. Ik zeg niet dat we direct overal antwoord op hebben, maar we willen wel graag helpen. Zoiets kan ook in het gemeentehuis, maar voelt wat officiëler en heeft een drempel voor veel mensen.” Bosman onderstreept daarbij dat mensen met die vragen echt niet hun ziel en zaligheid bloot hoeven te geven. “We kunnen ook altijd altijd een rustig kamertje opzoeken als dat gewenst is.” De bibliotheek dient ook als verwijspunt. “Wij hebben hier een waslijst aan organisaties waar we mensen naar kunnen doorverwijzen.” Samengevat: “de bibliotheek is echt véél meer dan boeken. We horen toch ook zoveel over eenzaamheid; kom toch naar de bieb!”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500