Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

PvdA op bezoek in De Meente

Geplaatst op: 20 november 2019

Met een doos koekjes bezochten Greet Generaal en Klaas Eenkhoorn woensdagmorgen thuiszorgmedewerkers in Genemuiden. Hun werk wordt zwaarder en de druk wordt hoger. “Mensen blijven langer thuiswonen”, legt een van hen uit. “Daarom moeten wij meer zwaardere zorg leveren.”
Volgens Generaal moet er structureel meer geld naar de zorg. “De werkdruk is veel te hoog en het salaris is te matig. Je moet het vak aantrekkelijker maken en mensen de ruimte geven om zich te ontwikkelen.”
30 jaar geleden voerde ze zelf actie voor een loonsverhoging. Vandaag wordt er ook gestaakt in de zorg. “Toen heeft het geholpen, ik hoop dat het kabinet nu ook luistert. De afgelopen jaren hebben verpleegkundigen 0 procent loonsverhoging gehad, maar de boodschappen zijn wel 4 procent duurder geworden.”
Het loon ging niet omhoog, maar de werkdruk wel. “Door de regels mag je minder lang bij cliënt zijn”, leggen de verpleegkundigen uit. “Je hebt geen tijd voor een kopje koffie, maar je ziet de eenzaamheid. De mensen willen even een gesprekje.”
Dat de druk voor mensen die in de zorg werken, hoog is, vindt Generaal erg. “Als je wat krijgt, dan kom je op de wachtlijst. En dan gaan mensen ervaren: ik kan toch met mijn klachten niet wachten. Maar er zijn niet voldoende medewerkers en bedden voor opname of onderzoek. Soms moeten artsen anderhalf uur bellen voordat een patiënt ergens een bed heeft.”
De PvdA haakt daarom in bij de landelijke actiedag en steekt thuiszorgmedewerkers in Zwartewaterland een hart onder de riem. Vorige week deden ze dat al bij de leraren. Generaal: “We hopen dat we volgende week niet ergens heen hoeven, maar dat het kabinet gaat luisteren. Hier zetten de verpleegkundigen ook niet zichzelf, maar hun cliënten voorop. Ze hebben het niet over hun eigen situatie.”
Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500