Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Reclamebelasting voor Genemuider ondernemers

Geplaatst op: 12 december 2019

Ondernemers in een vastgestelde kernzone van Genemuiden gaan reclamebelasting betalen. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond. De volledige opbrengst van die belasting wordt als subsidie doorgestort naar het nieuw op te richten Ondernemersfonds. “Iedereen betaalt individueel mee voor collectieve doelen en acties”, schrijft het college in het plan.

De ondernemers gaan, variërend naar gelang hoe groot hun pand is, tussen de 280 en 675 euro per jaar aan reclamebelasting betalen. Dat geld kan gebruikt worden om het centrum van Genemuiden aantrekkelijk te maken en houden voor inwoners en bezoekers. Verwacht wordt dat de opbrengst jaarlijks rond de 35.000 euro zal zijn.

Harrie Rietman van de PvdA is tegen. “Ik zie geen rol voor de gemeente als incassobureau voor ondernemers”, stelt hij. Ook ziet hij een grote beer op de weg: “Ondernemers die er geen profijt van hebben, worden wel gedwongen te betalen.” Klaas Huisbrink (SGP) is juist lovend. “Dit proces spreekt ons aan. De uitslag van de stemming is overweldigend.”

Die stemming is niet helemaal gegaan zoals het hoort, volgens Rudi van Zandwijk (CDA). Hij sprak een ondernemer die een brief kreeg over de dag van stemming, en vervolgens niet naar de stemming kon komen. “Hij kon dus niet tegen stemmen.”

Ook Roel Withaar van Gemeentebelangen maakt een kanttekening bij de stemming. Waar andere raadsleden lovend spreken over de 93,22 procent van de ondernemers die voorstemden, maakt hij een andere rekensom. Zo’n 74 procent van de ondernemers heeft gestemd. “Dus 68 procent van de winkeliers is voor deze reclamebelasting.”

Eelko Felix stelt namens BGZ voor om jaarlijks een evaluatie te houden, wat Tamme Spoelstra van de ChristenUnie een goed idee lijkt. “Laten we het gewoon proberen en kijken waar we over een jaar staan.” Felix vraagt wel naar een ontheffing voor ondernemers die wel in het vastgestelde gebied zitten, maar min of meer niet meedoen.

Wethouder Maarten Slingerland stelt voor dat een evaluatie mogelijk samen met de ondernemers kan. Hij noemt de oprichting van het fonds ‘een nieuwe start’. “Het dwingende opleggen middels een belasting, moesten wij ook even over nadenken. Maar het is in dialoog tot stand gekomen.” Dat degenen die niet gestemd hebben automatisch tegen waren, zoals Withaar rekent, kan hij niet beamen.

Ondernemers die niet in het gebied zitten, kunnen wel meedoen. Binnen het gebied zijn bepaalde vrijstellingen voor scholen en kerken, maar niet voor degenen die reclame voeren. Ook nieuwe ondernemers betalen de belasting, die ingaat vanaf 1 januari 2020.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500