Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voor het vijftigste jaar ‘vroege’ kerstliederen

Geplaatst op: 19 december 2019

Ook dit jaar weer kerstliederen in alle vroegte. Archieffoto

Muzikanten van Hasselts Fanfare gaan op Eerste Kerstdag opnieuw in alle vroegte kerstliederen spelen in alle wijken van Genemuiden. Vijftig jaar geleden startte die traditie, maar volgens man van het eerste uur Piet Bonthuis is er in feite geen sprake van een jubileum. “Het is niet de vijftigste keer dat we de straat opgaan namelijk”, zegt Bonthuis.

Een keer of vijf gooiden vooral weersomstandigheden roet in het eten. “Als het ijzelt, gaan we niet de straat op. Dan is wandelen nauwelijks mogelijk, laat staan met instrumenten. En als het streng vriest, kunnen we ook niet spelen. Dan bevriezen de pijpen van de instrumenten”, vertelt Bonthuis.

Vijftig jaar geleden trokken muzikanten van toen nog Ons Genoegen door de straten van Genemuiden. “Het idee kwam al opzetten toen we nog oefenden in de oude Kaaischool. We gaven toen beurtelings een kerstconcert met Excelsior en De Lofstem en bedachten dat we wel iets extra’s konden doen. Toen we in september 1969 naar d’ Overtoom verhuisden werd het serieus: die kerst trokken we voor het eerst door Genemuiden.”

En dus is er toch eigenlijk wel sprake van een jubileum. Het parcours veranderde wel, want ondertussen breidde Genemuiden uit met de Vogelbuurt, Tag en Greente. “Vroeger hadden we nog tijd voor een pauze met chocolademelk en koffie bij Wycher en Marie van Dijk in de Langestraat, maar tegenwoordig is het behoorlijk aanpoten om alle wijken aan te doen”, vertelt Gerda Nijland, ook een muzikante die al jarenlang meeloopt.

Bovendien is Ons Genoegen al jaren ter ziele, maar veel muzikanten belandden bij Hasselts Fanfare en op initiatief van Bonthuis bleef de traditie in ere. Ook lopen Genemuider muzikanten mee die niet bij een fanfare zijn aangesloten. Meestal is de groep twaalf tot zestien personen.

Zoals altijd beginnen de muzikanten om 06.00 uur aan hun muzikale wandeling. Twee uur laten krijgen ze van beheerder Eddy Beens een ontbijt voorgeschoteld. “Ik vind het een voorrecht om weer mee te mogen lopen”, zegt Bonthuis over de muzikale traditie.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Voor het vijftigste jaar ‘vroege’ kerstliederen

  1. S schreef:

    Ik zie er weer naar uit! 1 van de prachtige tradities die ik enorm ben gaan waarderen sinds ik in Genemuiden ben komen wonen!

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500