Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ook dit jaar weer carbidschieten op Havenplein

Geplaatst op: 27 december 2019

Op het Havenplein geldt op Oudjaarsdag tussen 11.00 en 20.00 uur een parkeerverbod. Dat heeft alles te maken met het traditionele carbidschieten. De gemeente staat dat ook dit jaar onder voorwaarden oogluikend toe. 

“De afgelopen jaren is de traditie in Genemuiden zonder noemenswaardige problemen verlopen. Ook dit jaar wordt er vanuit gegaan dat de deelnemers verantwoordelijkheid nemen en het Havenplein met elkaar schoon, heel en veilig houden. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat het schieten vanaf het bordes onveilige situaties kan opleveren en daarom niet wordt toegestaan”, meldt de gemeente.

Voor het tweede jaar is de gemeente Zwartewaterland aangesloten bij de BOCK-campagne. De campagne staat in het teken van veilig carbidschieten. Er gebeuren nog steeds (ernstige) ongelukken bij het carbidschieten. Veel van deze ongelukken gebeuren door het schieten met een deksel. De campagne vraagt extra aandacht voor het gebruik goed materiaal. Een onderdeel daarvan is het schieten met een bal en het dragen van goede gehoorbescherming. De jongerenwerkers bezoeken de op oudejaarsdag de locaties waar carbid wordt geschoten en delen gehoorbeschermers uit.

Afsteken van vuurwerk mag uitsluitend op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Het afsteken van illegaal vuurwerk is vanzelfsprekend verboden. In Zwartewaterland zijn geen vuurwerkvrije zones aangewezen. De gemeente gaat er vanuit dat mensen die vuurwerk willen afsteken rekening houden met hun omgeving. Zo wordt het afsteken van vuurwerk in de buurt van bijvoorbeeld verzorgingshuizen, kerken/kerkgebouwen en kinderboerderijen over het algemeen als ongewenst gedrag beschouwd.

In de periode van 23 december tot 2 januari staan op het bedrijventerrein Genemuiden de traditionele Eindejaarsketen. De gemeente heeft samen met de deelnemers, politie en jongerenwerk in het kader van openbare orde en veiligheid afspraken gemaakt. Ook is een parkeerverbod ten tijde van de Eindejaarsketen ingesteld voor een deel van de Sasdijk: aan de zijde van de dijk geldt het parkeerverbod vanaf de T-spliting met de Puttenstraat tot de T-splitsing Kokosstraat. Aan de andere zijde geldt het parkeerverbod vanaf de T-splitsing met de Puttenstraat tot voorbij perceel Sasdijk 14 in de avond- en nachtelijke uren; van 18.00 tot 06.00 uur.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500