Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afscheid van de ‘man van de onderbroeken’

Geplaatst op: 7 januari 2020

Jan en Joke Jansen verkochten 30 jaar kleding en ondergoed op de markt.

Wethouder Maarten Slingerland bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de markt. De afscheidnemende Jan en Joke Jansen vormden de reden van zijn bezoek. Het echtpaar stopt na dertig jaar met de marktkraam. “Ik ben volgens mij met jullie ondergoed opgegroeid, want mijn moeder kwam regelmatig bij de kraam”, lachte Slingerland.

Jan Jansen was lang vrachtwagenchauffeur bij veevoederfabriek Fuite, maar het bloed kroop uiteindelijk toch waar het niet kan gaan. “Veel familieleden stonden op de markt. Ik geloof dat in Genemuiden wel eens een markt is gehouden met alleen maar ’tukkers’. Zelf ben ik voorzichtig begonnen in 1989. Ik geloof dat de eerste markt Zuidwolde was, maar uiteindelijk kwam ik steeds dichterbij huis, al snel met mijn vrouw. En nu zijn we de laatste Tukkers die er mee stoppen”, vertelt Jan.

Bijna was het een heel vervelend afscheid geworden. Bij een van zijn laatste markten in Staphorst werd hij onwel. “Een tia, blijkt achteraf. Gelukkig lijkt het alsof ik er niks aan over heb gehouden”, zegt Jansen, die nu gaat genieten van zijn pensioen.

Vermoedelijk gaat hij nog regelmatig een markt bezoeken. “Als we in een plaats zijn waarvan ik weet dat er een markt is, ga ik er altijd naartoe. Je komt altijd weer bekenden tegen. We hebben heel veel mensen leren kennen in al die jaren. ‘Daar heb je de man van de onderbroeken’, hoor ik wel eens, als we bijvoorbeeld in Spanje op vakantie gaan. Dat contact met de mensen heb ik altijd leuk gevonden. Net als de vrijheid van het ondernemen. Al is het hard werken op de markt.”

Het echtpaar stond lang zes dagen op de markt en bouwde de laatste tijd al wat af naar vijf dagen. Ze prijzen zich gelukkig dat de familie Visscher de kraam heeft overgenomen. Ook Slingerland is daar positief over, zei hij. “We mogen ons gelukkig prijzen dat Genemuiden nog zo’n mooie markt heeft, dat zie je elders wel anders.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500