Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartsluis zet klok eeuw terug

Geplaatst op: 7 januari 2020

“We hebben ongelooflijk veel reacties gekregen en alleen maar positieve”, zegt Thijs Postma over de eerste editie van Swarte Sluys. De gezamenlijke horeca zet Zwartsluis volgende week zaterdag een eeuw terug in de tijd. “En de medewerking is heel groot. We hebben alleen al vijftig figuranten, waaronder veel mensen uit het Buitenkwartier die eerder meededen aan de Winterfair”, vertelt Emiel Visscher.

Het evenement ontstond tijdens een brainstorm over Zwartsluis Culinair. “Eigenlijk was de conclusie dat het tijd was voor iets nieuws en toen kwam al snel het idee voor Swarte Sluys: een evenement voor jong en oud in het centrum van Zwartsluis”, kijkt Peter Platje kort terug op de ontstaansgeschiedenis. Toen de horecaondernemers op zoek gingen naar samenwerking, bleek het enthousiasme groot.

En dus is op 18 januari een parcours uitgezet in het centrum. “Hotel Roskam is een beetje het middelpunt: daar kunnen oudere Sluzigers herinneringen ophalen. Daar is ook de bar geopend. Verder hebben de horecazaken op het parcours een kraam staan. Ik hou bijvoorbeeld een bierproeverij”, zegt Postma. Ook Snoepers is overigens geopend. Verder is er muziek en straattheater op het parcours.

Naast het culinaire, culturele en sentimentele aanbod kunnen ook kinderen zich vermaken. Zij kunnen bijvoorbeeld meedoen aan oud-Hollandse spelen. Ook het betaalmiddel gaat terug in de tijd, vertelt Visscher. “De entree is uiteraard gratis, maar bezoekers kunnen dukaten kopen waarmee ze kunnen betalen. Bijvoorbeeld de stevige winterse gerechten in kleine porties. Als het goed is, is het volgende week koud en daar passen we de gerechten op aan.”

Gezien de reacties en de samenwerkingen, rekenen de horecaondernemers op een geslaagde eerste editie van Swarte Sluys. Platje: “De samenwerking met zoveel partijen is in ieder geval heel mooi. Ook best bijzonder dat de horeca in Zwartsluis zo goed samenwerkt. Dat zie je elders wel anders. Daar mogen we best trots op zijn. Swarte Sluys is sowieso een evenement voor heel Zwartsluis. We richten ons vooral op het eigen dorp, al zijn bezoekers van buitenaf natuurlijk meer dan welkom.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500