Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mosterdsoep voor internationaal gezelschap

Geplaatst op: 30 januari 2020

Een stevige middenklasser met Tsjechisch nummerbord rijdt van de Kamperzeedijk af het terrein van de Zwartewaterruiters op. Daar voegt de wagen van Japanse snit bij een internationaal wagenpark. “Horses’, staat op de ene trailer, ‘chervaux’ op de volgende en verzamelaars van nummerborden kunnen hun hart bij het hippisch centrum ophalen.

De organisatie heeft niets teveel gezegd: ook de derde editie van de paradressuur wedstrijden in Genemuiden zijn weer buitengewoon internationaal van aard. Bij de ingang naar de foyer heeft een Chinese dame in een rolstoel even een zetje nodig om over de mat te komen. Vanuit een ooghoek kan ze nog een net een Deense amazone zien, die de laatste kur voor een ultrakorte middagpauze rijdt.

Na de ingang rechtsaf is een ruimte voor liefhebbers van een sigaretje. En dat zijn er nogal wat. Nederland met haar matigende rookbeleid raakt steeds nicotinevrijer, maar over de grens is dat blijkbaar anders. Een Braziliaanse deelnemer kletst met een aantal Chinezen, een Arabier paft er stevig op los en in de hoek zit een Chinese cameraploeg. Het zijn niet alleen de Genemuider nieuwssites die deze dagen rondhangen in het Hippisch Centrum.

Achter de rookruimte, met zicht op de bak, werkt Menno van Zon met een collega. De eigenaar van het Zwolse Blocks is voor de derde keer aanwezig tijdens het concours. “We zijn hier van ’s ochtends tien tot ’s avonds tien”, vertelt Van Zon, terwijl hij in een pan soep roert. “Een mosterdsoepje…”, zegt de Genemuidenaar, op een toon zoals alleen koks dat kunnen. Hij is klaar voor de lunch. “Natuurlijk houden we rekening met het internationale gezelschap. We zorgen dat er voor iedereen iets lekkers is, of ze nou van kip, koe, varkens of vegetarisch houden. En we spelen ook in op wensen. Gisteravond kregen we bijvoorbeeld een verzoek voor een glutenvrij gerecht.”

In de foyer is het ondertussen een drukte van belang. De deelnemers en andere aanwezigen maken zich klaar voor de lunch. Rechts is het dus even stil in de wedstrijdbak, links rijden enkele deelnemers zich warm. Engelsen, Denen en Nederlanders rijden er in het rond.

Buiten springt een man uit een auto. Hij zet even een hek opzij om zichzelf toegang te verschaffen tot het terrein. Het nummerbord is Frans. Die nationaliteit hadden we nog niet genoteerd. Van Zon brengt ondertussen de gigantische pan mosterdsoep naar binnen. De lunch kan beginnen.

Het evenement duurt nog tot en met zaterdagmiddag. De moeite waard om even te kijken in het Hippisch Centrum, bijvoorbeeld vrijdagavond tijdens de prijsuitreiking.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500