Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder: ‘Periode van onzekerheid voor de boeg’

Geplaatst op: 14 maart 2020

“Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt en ik hoop dat we het ook nooit weer meemaken. We gaan een periode van onzekerheid tegemoet”, zei burgemeester Bilder zaterdagochtend voor Zwartewater FM. Bilder heeft de indruk dat Zwartewaterlanders ‘rustig’ reageren op de gebeurtenissen.

Dat Bilder donderdagavond een telefoontje kreeg over een eerste besmetting in Zwartewaterland, verraste hem niet. “Je schrikt wel even, maar er was geen reden om te veronderstellen dat dit aan onze deur voorbij zou gaan. Het was wachten op de eerste melding. Bovendien heeft Zwartewaterland veel internationaal verkeer: veel bedrijven doen bijvoorbeeld rechtstreeks zaken met China.”

Bilder wilde niet bevestigen waar de besmette inwoners wonen. “Het liefst zou ik open en transparant vertellen wat er aan de hand is, maar we hebben gekozen voor deze lijn en daar moet ik me aan houden. We moeten het doen met de gegevens die nu vrij zijn gegeven.”

De gemeente Zwartewaterland heeft een crisisteam ingesteld. Bovendien is er veel overleg met de Veiligheidsregio IJsselland, waarin tien gemeenten rondom Zwolle samenwerken. Afgelopen vrijdag vergaderde Bilder met zijn collega-burgemeesters en ook maandag komen ze weer bij elkaar.

‘Heel bijzonder’, noemt de burgemeester de situatie, die onder meer naar de afgelaste kerkdiensten keek. “Drie zondagen zonder de reguliere kerkgang: ook dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500