Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder: ‘Situatie hier erger dan elders’

Geplaatst op: 20 maart 2020

Burgemeester Bilder roept Zwartewaterlanders nogmaals met klem op om zich aan de corona-maatregelen te houden. Hij doet dat met ‘zorgelijke berichten’ uit Hasselt in het achterhoofd. De burgemeester meldde op Zwartewater FM dat een aantal Hasselters in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, meer dan uit de officiële cijfers van de GGD blijkt. In Genemuiden zijn overigens nog geen inwoners getest op het virus.

Hasselt heeft vermoedelijk meerdere bronnen die andere inwoners hebben besmet, uiteraard zonder dat ze daarvan weet hadden. Verdere besmettingen kunnen alleen voorkomen worden door afstand van elkaar te houden. “Kies voor een soort van thuisisolatie. Ik besef dat het zwaar klinkt, maar het is de werkelijkheid. De situatie is hier erger dan elders. In Overijssel zijn we de gemeente met in verhouding de meeste besmettingen.”

De gemeente heeft contact gehad met meerdere organisaties om nogmaals op de maatregelen te wijzen. “Met pijn in het hart hebben we bijvoorbeeld de kerken op het hart gedrukt om zondag geen samenkomsten te houden. Ook zien we nog regelmatig jongeren bij elkaar op hangplekken, zoals bij het Varkensgat in Genemuiden. Doe dat niet. Ik begrijp de behoefte aan samenkomen, maar het probleem is ernstig. Gezondheid gaat nu voor gezelligheid.”

De burgemeester sluit niet uit dat verdere maatregelen nodig zijn. In regioverband is bijvoorbeeld besloten om in actie te komen tegen horecagelegenheden die de achterdeur open hebben en bijeenkomsten organiseren. Bilder benadrukte dat hij daarover in Zwartewaterland geen signalen heeft. De horeca houdt zich hier goed aan de afspraken.

De Hasselter huisarts Tuinstra riep in de uitzending ook op om absoluut afstand te houden. “Ik zag vanmorgen bij de supermarkt nog mensen die gezellig stonden te kletsen. Heel begrijpelijk, maar het is onverstandig, onhandig en dom. Doe het gewoon niet”, aldus Tuinstra, die wel opriep om niet bang te zijn of wakker te liggen van de situatie. “Hou je gewoon aan de regels en bescherm jezelf goed. Dan kun je ook best je moeder bezoeken of iemand anders die hulp nodig heeft. Maar draag handschoenen en bij voorkeur een mondkapje. En blijf vooral uit elkaar.”

Burgemeester Bilder geeft overigens zaterdagavond na 19.00 uur ook een toelichting, maar dan bij de CBO. ZwartewaterlandFM begint maandag weer met de uitzendingen. Mocht de situatie daartoe aanleiding geven, dan volgt op Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis Actueel zondag wel een update.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500