Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaar overleden aan gevolgen corona

Geplaatst op: 30 maart 2020

Een inwoner van Genemuiden is met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ overleden aan de gevolgen van corona. Dat maakte burgemeester Bilder maandagavond bekend bij ZwartewaterFM. Ook zijn er nu negen Hasselters aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Het totaal aantal patiënten blijft ook oplopen en stokt nu bij 45. “Treurige feiten, een verschrikkelijk hoog aantal slachtoffers”, aldus Bilder.

Een opsplitsing in kernen kan hij vanaf nu niet meer geven. De GGD geeft die cijfers niet meer. “Daar heb ik me vorige week al ernstig tegen verzet en ik ben het er niet mee eens, maar ik kan wel begrip op brengen voor de GGD. De last is daar enorm hoog, te meer omdat we niet meer de enige zwaar getroffen gemeente zijn. Ook in Kampen zijn bijvoorbeeld al zeventig patiënten.”

Bilder heeft wel weer contact gehad met de Hasselter huisarts Tuinstra, die op zijn beurt weer contact heeft met alle huisartsen. Ook dat beeld blijft somber. “Opnieuw hebben in alle kernen mensen zich met corona-achtige verschijnselen gemeld. In twee gevallen zijn mensen ook op de intensive care beland”, aldus Bilder.

In Genemuiden zijn maandag de eerste bekeuringen uitgereikt aan jongeren die zich niet aan de maatregelen hielden. Twee gaven na een waarschuwing een valse naam op en kregen daarna een bon. Bilder vermoedt dat er meer volgen. “We krijgen meerdere meldingen dat jongeren toch samenkomen. De behoefte begrijp ik, maar het kan nu niet. De bekeuringen zijn ook buitengewoon pijnlijk: 400 euro is een fors bedrag en zorgt dat de spaarpot leeg moet. Maar de maatregel moet ook afschrikwekkend zijn: het kan het verschil tussen leven en dood zijn.”

De burgemeester wees op mogelijkheden tot hulp voor mensen die ‘de muren op zich af zien komen’. “Schroom niet als je hulp nodig hebt omdat je alleen bent of omdat je hulp bij de kinderen nodig hebt. Er is bijvoorbeeld een speciale kinderopvang. We moeten er elkaar doorheen slepen en dat gaat in onze samenleving ook lukken.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500