Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Koeien gaan de mist in

Geplaatst op: 7 april 2020

Het is een mooi plaatje in de mist: de koeien van de familie Tuin staan weer in de wei langs de Ringweg. Vanmorgen mochten ze voor het eerst sinds eind oktober de stal weer uit. En dat leidde weer tot de gebruikelijke vreugdedansjes.

“De mist maakt de koeien niet zoveel uit”, lacht Arie Tuin. “De koeien zijn blij dat ze naar buiten mogen, ze springen altijd.” Het is voor Tuin het gebruikelijke tijdstip om de koeien van stal te halen: “Dat doen we meestal rond deze tijd van het jaar.”

Te koud is het voor de dieren zeker niet. “Een koe heeft liever wat kou dan warmte. Als het, zoals vorige zomer, 35 graden is dan blijven ze binnen. Anders krijgen ze last van hittestress en stoppen ze met vreten.” Vorig jaar bleven de koeien in de zomer daarom ook dagen op stal. “Dat hebben we toen gedaan vanwege de hitte.”

De koeien steken nu weer dagelijks de Cellemuiden over, richting het weiland. Tuin spant een touw en laat de koeien zelf naar het weiland lopen, al dan niet huppelend. “Er ontsnapt er weleens eentje, maar ze gaan eigenlijk altijd wel weer terug naar de koppel. Ze willen vaak wel weer terug.”

Vanmiddag rond 16:00 uur gaan de koeien weer naar binnen. Morgenochtend mogen ze de weg weer oversteken.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500