Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gereformeerde kerk viert Avondmaal digitaal

Geplaatst op: 10 april 2020

In de Gereformeerde kerk werd, zoals gebruikelijk op Witte Donderdag, gisteravond het Avondmaal gevierd. Gezien de omstandigheden ging dat op een buitengewone manier: digitaal.

Voor dominee Imko Postma een bijzondere gewaarwording. “Voorzover ik me kan herinneren had ik hieraan nog nooit gedacht” zegt hij. “Toen ik begon als dominee werden kerkdiensten nog niet live met beeld uitgezonden. Dat was allemaal via de kerktelefoon.”

Nu namen er maar ongeveer vijf mensen plaats in de kerk. “En die zijn er omdat ze een duidelijke rol hebben”, legt Postma uit. “De beameraar, dienstdoend ouderling en de koster bijvoorbeeld.” Gisteravond was ook de muziekgroep aanwezig.

Verder verliep de dienst zoals gebruikelijk, maar zonder aanwezige gemeenteleden. Mensen konden thuis meedoen. “Ik breek het brood, op het moment dat ik dat eet kunnen de mensen het meevieren. Daarna kunnen de mensen ook met de wijn meedoen.”

Normaliter wordt het Avondmaal gevierd in meerdere ‘rondes’. Telkens neemt een andere groep mensen plaats aan de tafel. “Nu vier je het echt gemeenschappelijk, dat is wel iets bijzonders.” Toch zitten de mensen niet in de kerk. “Ik ben gewend om mensen aan te kijken, dan kun je voelen hoe het landt en daarop inspelen. Dat is nu helemaal weg.”

Wel vindt Postma dat er juist door deze situatie bijzondere dingen kunnen gebeuren. “Aan het avondmaal gaan heeft te maken met de verkondiging van de dood des Heeren. Dat wordt niet alleen gevierd binnen de kerkmuren, maar ook in de huiskamers waar wij ons dagelijks leven doorbrengen. Ik geloof dat daar kracht in zit, dat op meerdere plekken het evangelie verkondigd wordt.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500