Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Overtoom eerste ‘gezonde sportkantine’ van Zwartewaterland

Geplaatst op: 24 juni 2020

De kantine van d’ Overtoom is de eerste ‘gezonde sportkantine’ van Zwartewaterland. Wethouder Knol reikte daarvoor dinsdagochtend een certificaat uit aan beheerder Meike van Ommeren. Het gaat om het bronzen certificaat, wat betekent dat ook d’ Overtoom nog meer stappen kan zetten om voor het zilveren en gouden certificaat in aanmerking te komen.

“Mooie stappen gezet”, zegt Marianne van Team Fit, die sportverenigingen en organisaties begeleidt bij een gezonder aanbod in de kantine. Twaalfduizend kantines in Nederland hebben ondertussen een certificaat, maar in Zwartewaterland moet de omslag nog op gang komen. Volgens Marianne zijn ook Sportclub Genemuiden, Olympia ’28 en Kontento (beheerder van De Prinsenhof in Hasselt) bezig met het proces.

Dat zorgt er overigens niet voor dat de geliefde bitterballen, bier en bitterballen verdwijnen. “Belangrijk is vooral dat je ook alternatieven aanbiedt en die meer promoot dan de ongezonde producten”, legt Marianne uit en Meike kan met eenvoudige voorbeelden de veranderingen laten zien. “We hebben bijvoorbeeld een waterkraan op de bar staan die bezoekers gratis kunnen gebruiken. Ook hebben we meer kleine snoepzakjes en promoten we gezonde repen. En nibbit-chips is gezonder dan paprikachips en dus staat die beter in het zicht.”

Volgens Meike past het bieden van alternatieven bij de veranderingen in de samenleving. “Vooral jongeren zijn echt bezig met gezonde voeding. Die drinken veel water. Onze verkoop van bijvoorbeeld Extran is al veel lager dan vroeger. Als we met bezoekers praten over dit onderwerp, zien we ook het begrip. Kritiek hebben we helemaal niet gehad. We halen ook geen dingen weg, we bieden alleen gezondere alternatieven.”

Dat is ook volgens wethouder Knol de juiste weg: niet verbieden, maar wijzen op betere producten. “Gezondheid krijg je en je kunt er zelf veel aan doen om die ook te behouden. Rook niet, ga verstandig om met alcohol, eet gezond en beweeg. Juist in een sportkantine komen dat soort dingen allemaal samen. Mensen moeten inzien dat ze ook best een plezierige avond kunnen hebben met gezonde dingen. Die bewustwording groeit heel sterk.”

Marianne van Team Fit is onder de indruk van de snelheid bij d’ Overtoom. Normaal gesproken krijgt een vereniging pas na 8,5 maand een certificaat, d’ Overtoom legde het traject in 3,5 maand af.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500