Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder: ‘Trauma door corona? Meld je!”

Geplaatst op: 23 juni 2020

Gemeente Zwartewaterland wil serieus werk maken van slachtofferhulp en traumaverwerking voor mensen die op wat voor manier dan ook met het coronavirus te kampen hebben gehad. “Dit is typisch zo’n situatie waarbij mensen over vijf jaar klachten krijgen die zijn terug te leiden tot deze periode”, zegt burgemeester Bilder. De gemeente trekt samen op met Heerde en Nunspeet, ook gemeenten die zwaar getroffen zijn door het virus.

Samen denken ze na over de beste aanpak. “Mogelijk maken we daarbij ook gebruik van de kennis van Defensie. Die heeft veel ervaring met traumaverwerking van militairen die onder gevaarlijke omstandigheden hebben gewerkt”, zegt Bilder. Hij vraagt bewoners die behoefte hebben aan ondersteuning zich te melden. “Zit je ergens mee, vind je het moeilijk om iets te verwerken, blijf niet zitten met vragen, maar meld je”, aldus Bilder.

Hoe groot de groep inwoners heeft die tot de doelgroep behoren, vindt hij moeilijk in te schatten. “Ongeveer zestig bewoners zijn overleden en we hebben de contactgegevens van nabestaanden. Maar dat is tegelijkertijd de enige administratie die we konden bijhouden. Mensen die besmet waren of inwoners die andere problemen hadden, meldden zich niet bij ons. Denk aan inwoners die bijvoorbeeld geen afscheid konden nemen van vrienden of bekenden. Ook die kunnen behoefte aan steun hebben.”

Ook commissaris van de Koning Heidema maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis, zie hij maandag tijdens het bezoek aan Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500