Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen nieuwe besmettingen in ‘rampjaar’

Geplaatst op: 27 juni 2020

Voor zover bekend bij de gemeente zijn er in Zwartewaterland geen mensen meer overleden aan het coronavirus. Ook zijn er geen besmettingen vastgesteld de afgelopen week. Burgemeester Bilder blikt zaterdag bij ZwartewaterFM terug op wat hij halverwege al een ‘rampjaar’ noemt. “Dit is een jaar dat we ons altijd zullen blijven herinneren”, aldus de burgemeester.

Hij is ‘dankbaar’ dat de gemeente na een onrustige periode in rustig vaarwater is gekomen. “Deze tijd heeft ons allemaal diep geraakt, mij ook. Het was een hele onwerkelijke tijd. Nu we langzaam terug gaan naar normaal, kun je bijna niet voorstellen wat er is gebeurd. Maar het is wel waar.”

Nu wacht nog het ‘verborgen leed’, weet de burgemeester. Daarvoor zocht de gemeente al contact met ook zwaar getroffen gemeenten als Heerde en Nunspeet. “We moeten professionele hulp regelen. Staatssecretaris Knops, zelf ex-militair, heeft ons ook op het spoor van Defensie gezet.”

Helemaal normaal is de situatie ook nog niet, weet Bilder. Hij spreekt van ‘maatregelen van de Rijksoverheid die altijd iets van onduidelijkheid hebben’. Bilder verwijst naar de situatie van de kerken. “Zes weken geleden vroegen de eerste kerken al of er toch mogelijkheden waren om diensten met meer dan honderd mensen te houden. Dat was absoluut niet bespreekbaar in Den Haag. En nu, ter elfder ure, kan het ineens toch. Maar dan mag er niet hard gezongen worden. En dan krijg je de vraag: wat is dan hard zingen? Zo blijft er mist hangen.”

Het is een kwestie van de eigen verantwoordelijkheid nemen, zegt Bilder. “Als dingen onduidelijk zijn, komt het daar op neer. Zoek de grens niet op”, aldus de burgemeester. Die is toe aan een periode van rust, maar blijft desondanks paraat staan. “Het is net als bij de brandweer: als die een pieper horen, zijn ze niet meer te houden. Dat is bij gemeentebestuurders ook zo.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500