Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tripjes in de regio (2)

Geplaatst op: 2 augustus 2020

Decennialang werden kansarmen uit het hele land naar onder meer Frederiksoord gebracht. In deze ‘koloniën der weldadigheid’ kregen bedelaars, landlopers en werklozen een kans op een beter bestaan. Ze kregen huisvestiging, maar moesten in ruil daarvoor hard werken op het land. In Frederiksoord is die geschiedenis te zien in Museum de Proefkolonie.

Dat is de opvolger van een meer kleinschaliger complex dat jarenlang in het centrum van Frederiksoord stond. Sinds vorig jaar is de historie te zien in een modern museum. Dat bestond in feite uit drie delen: een stuk over de neergang van Nederland sinds de Gouden Eeuw, een deel over de proefkolonie in Frederiksoord en een deel waarin mensen op eigen gelegenheid in de geschiedenis kunnen duiken.

De Proefkolonie is ook het startpunt voor scooter-, fiets- of wandeltochten door Frederiksoord en omgeving. Onderweg zijn veel karakteristieke punten uit de voormalige kolonie te zien, zoals mooie villa’s, arbeiderswoningen en andere locaties die bol staan van de geschiedenis. Ook in het verderop gelegen Willemsoord is veel van deze historie te zien, net zoals overigens in Gevangenismuseum Veenhuizen.

Frederiksoord en omgeving zijn sowieso de moeite van het bezoeken waard. Even verderop ligt Vledder bijvoorbeeld met een museum dat gespecialiseerd is in ‘valse kunst’. Het gebouw heeft veel bekende kunstwerken, maar dan van vervalsers.

De Proefkolonie is in deze coronatijd alleen op reservering te bezoeken. Binnen worden de maatregelen prima in acht genomen. Meer informatie op www.proefkolonie.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500