Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In d’ Overtoom gaat ook heel veel wél door

Geplaatst op: 19 augustus 2020

Er gaat de komende tijd heel veel niet door in d’ Overtoom, maar er staat ook heel veel wél op stapel. Bioscoopfilms, lezingen, kleinschalige concerten en natuurlijk veel sport om maar eens wat te noemen. Beheerders Meike en Eddy grepen de coronaperiode bovendien aan om de entree op te knappen. En dit najaar krijgt ook de buitenkant van het verenigingsgebouw een opgefrist uiterlijk. 

“De sticker van de kringloop zit er nog aan, geloof ik”, glimlacht Meike woensdagochtend in de welkomsthal. Daar staan nu een paar sfeervolle fauteuils die uitnodigen om in de ‘Piet Bonthuis Passage’ onderuit te zakken. Vanaf daar is goed te zien dat de hal een schilderbeurt heeft gehad. “Toen alles hier stil lag, hebben Eddy en ik de verfkwast opgepakt”, vertelt Meike in het gedimde licht. Want ook kreeg een groot deel van het gebouw meer duurzame en sfeervolle verlichting. “De energietransitie…”, zegt Eddy met een knipoog.

Een ouderwetse biljarttafel, een informatiescherm en een kastje vol met boeken staan nu ook in de entreehal. “Een boekenruilkast waar binnenkort ook cd’s in komen. Wat in deze kast ligt, kun je meenemen. En nog mooier: je kunt er ook weer iets in terug leggen”, legt Meike de werking van de kast uit. Daarin staat nu onder meer een flinke voorraad Pinkeltjes.

Energie genoeg onder de beheerders dus, ondanks dat ze veel activiteiten de laatste maanden zagen wegvallen. “En ook de komende tijd zijn we nog niet terug bij het oude. Anders dan normaal begint bijvoorbeeld pas weer in januari. De kick-off hebben we van de kalender gehaald, net als de tweedehandskledingbeurs. Toneel gaat niet door en zo zijn er nog wel meer evenementen waarvan je je kunt afvragen of die doorgaan”, klinkt het.

Toch is de bedrijvigheid sinds juli weer een beetje terug. Muzieklessen draaien weer, bedrijven en organisaties maken gebruik van het gebouw en ook het sportleven komt langzamerhand weer op gang. Ook starten musicallessen. “Omdat we onder de horeca vallen, moeten gebruikers zich registreren. Maar eigenlijk gaat dat heel goed. Bij andere activiteiten vragen we mensen om zich van tevoren aan te melden”, legt Eddy uit.

En activiteiten zijn er de komende maanden best. Op 7 september draait er bijvoorbeeld een bioscoopfilm in de grote zaal en drie dagen later komt inwoner Harcourt van Steenwijkerwold naar het zogenoemde CultCafe. “Hij is de oude voorlichter van dominee Martin Luther King. Een man met een prachtig verhaal die nog steeds actief is. Ik verwacht dat daar veel mensen op afkomen. Voor de komende maanden hebben we nog meer ideeën voor dit activiteiten. We zijn bijvoorbeeld bezig met documentairemaker Geert Jan Lassche.”

Ook muziek wordt aan gedacht. D’ Overtoom zoekt met Bökkers-gitarist Erik Neimeijer naar een datum voor een concert. Neimeijer was al meerdere malen te gast in d’ Overtoom en is momenteel op tournee met meesterviolist Corne van Woerkom. Best kans dat het duo binnenkort in een opgefriste Overtoom speelt, vertelt Eddy. “De buitenkant is toe aan een schilderbeurt en daarbij kiezen we voor de frisse kleuren van ons logo.”

Tenslotte is d’ Overtoom begonnen met een donateursactie. Voor 7,50 euro per jaar kunnen Genemuidenaren al ‘vriend’ van het verenigingsgebouw worden, waarin zoveel mensen sporten, vergaderen of zich met andere activiteiten bezighouden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500