Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Harm Hoeve brengt ode aan 75 jaar vrijheid

Geplaatst op: 1 september 2020

Het Zwier van Dijk Orgel van de Hervormde Gemeente trok vanavond weer de nodige belangstelling. Harm Hoeve uit Rouveen kwam naar de Tapijtstad om een concert te geven in het kader van 75 jaar vrijheid.

Hoeve had hiervoor enkele stukken meegenomen die ook ingestudeerd waren door het Mannenkoor Stereo voor het Vrijheidsconcert. Dat mocht helaas niet doorgaan, maar vanavond bleken enkele stukken daarvan toch nog van pas te komen.

Sinds de renovatie van het orgel vorig jaar worden maandelijks concerten gegeven. In eerste instantie in de kerk, vanaf maart alleen online en nu dus ook weer met publiek. “Dat we weer wat mensen mogen verwelkomen is mooi. Dan voelt het toch wat fijner voor de organisten dan dat ze voor de camera spelen”, vertelt mede-organisator Jan Roetman.

De dirigent van Stereo had vertellende en gevarieerde stukken meegenomen. Deze stukken waren speciaal voor dit vrijheidsconcert in Genemuiden samengesteld. Zo speelde Hoeve een fantasie over Psalm 124, de Psalm die in Genemuiden na de bevrijding werd gezongen. Verder klonken liederen die veel troost gaven aan verzetstrijd(st)ers en speelde Hoeve Psalm 43, een verzetspsalm. Dit afgewisseld met onder andere The Exodus Song, Land of Hope and Glory en een fantasie op het Wilhelmus. Hoeve bleek het orgel perfect te kennen en wist de capaciteit van het instrument maximaal te benutten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500