Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselts Ad’Vundum overwintert als eetcafé in voormalige Herderin

Geplaatst op: 29 september 2020

Als al het papierwerk in orde komt opent Café Ad’Vundum donderdag al de deuren als eetcafé in een veel ruimer jasje aan de Hoogstraat. Een bijzondere move van kroegbaas Dunja de Bruin die met deze (tijdelijke) verhuizing aanzienlijk meer gasten kan verwelkomen dan in haar knusse kroegje aan De Markt. Wat begon als noodzaak, opent nu letterlijk nieuwe deuren. Een spannende en uitdagende tijd voor de onderneemster: “En hier heb ik een pracht van een keuken, ik zou wel gek zijn als ik daar niets mee zou doen.

Dunja doet haar verhaal zittend op een van de nieuwe banken die zij afgelopen weken heeft geplaatst in wat vroeger de brasserie heette. Het is ook alleen het linkerdeel van de voormalige Herderin waar zij momenteel haar eetcafé inricht. De keuken achterin, die als kookstudio diende, wordt nu een open keuken.

Op Slot
“Op dit moment mag ik vanwege de coronamaatregelen maar zeven personen binnen hebben in de kroeg. En die mogen ook nog niet bij elkaar aan de bar zitten. Het terrasseizoen was gelukkig goed. Maar zonder al die stoelen buiten is het niet werkbaar voor mij komend halfjaar. Mijn passie in de horeca is het verbinden van mensen, en nu moet ik mijn gasten uit elkaar halen. Ik dacht er even aan om dan maar tijdelijk de deur op slot te draaien.” Maar toen sprak zij iemand van de gemeente die haar op het idee bracht om de hoek te gaan kijken aan de Hoogstraat. “Ik vroeg aan Rudolf (Wardenburg red.) of ik tijdelijk De Herderin mocht huren. De eigenaar van het pand had -ook als gevolg van corona- nog geen ondernemers gevonden.” Wardenburg had bij aankoop in januari het plan om de begane grond op te delen in twee innovatieve horecabedrijven.

André Koudijs en Reinoud Binnendijk, die afgelopen jaren De Herderin hebben gedraaid, hebben Dunja afgelopen tijd nog goed geholpen met vragen over het pand. “Zij hebben mij veel werk bespaard en zij vinden het echt een mooi plan van mij.”

Bob’s Saté
“Natte horeca heeft momenteel geen bestaansrecht vind ik. Daarom moest deze versie van Ad’Vundum een eetcafé worden. En daarvoor heb ik ook een kok aangenomen.” Als ‘Ad’Vundum On Tour’ (de huidige werktitel) de deuren opent, 1 oktober of later, dan komt Bob de Kleine het team versterken. Wie een beetje bekend is in de regionale horeca kent Bob als onderdeel van de familie die decennia het bekende Eetcafé De Kleine in de Zwolse Luttekestraat heeft gerund.

“Ik wilde geen echte chefkok, maar iemand die zowel goed in de keuken als achter de bar uit de voeten kan: Bob is zo’n iemand. Ook zijn befaamde Bob’s Saté neemt hij mee naar Hasselt. Verder mogen de gasten bijvoorbeeld rekenen op een biefstukje, ossenhaaspuntjes en een vegawrap op de kaart met hoofdgerechten.”

Met het vooruitzicht deze herfst en winter ziet Dunja steeds meer kansen na een periode van hoofdzakelijk beperkingen. “In eerste instantie voelt het alsof ik hiermee een stap omlaag doe, maar gaandeweg komt het ene idee naar het andere. Zo komt er hier ook een poolbiljart te staan, iets wat er in Hasselt ook nog niet is.”

Glazen bol
Afgelopen twee weken is Dunja al druk geweest met aanpassingen in de zaak waar zij straks maximaal 64 zittende gasten kan ontvangen. Ze heeft de grote ruimte knusser gemaakt door de muren een stuk donkerder te verven en meer hoge tafels te plaatsen met barkrukken. “Verder moet ik in het café het hele zooitje oppakken en hierin gooien. Boxen, versterkers, kassasysteem, lampen, gokkasten, spaarkastje en alle emaillewerk van de muur gaan mee naar de nieuwe plek.” Als het zover is kan Dunja terugvallen op veel klanten, familie en vrienden. “Bel maar als we moeten helpen”, klonk vaak de aanbieding afgelopen tijd.

Als horecaondernemer zijn het sinds maart roerige tijden met steeds wisselende vooruitzichten en veel onzekerheden. Dunja kan daarom ook niets zeggen over hoe haar bedrijf er bijvoorbeeld in het voorjaar uitziet. “Of we gaan gewoon weer terug naar De Markt, maar misschien bevalt het wel zo goed hier…” Ze heeft geen glazen bol. Voor nu is zij blij met deze kans en het nieuwe perspectief om nu ook weer binnen vier muren meer gasten te mogen ontvangen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500