Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente pakt toenemende eenzaamheid aan

Geplaatst op: 26 oktober 2020

Zwartewaterland gaat de toenemende eenzaamheid onder ouderen harder aanpakken. Wethouder Gerrit Knol zette daarom zijn handtekening onder het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. ‘Dit sluit goed aan bij bestaande programma’s in de gemeente’, aldus de wethouder.

Vanwege de coronamaatregelen was de plechtigheid sober. Er waren geen andere partijen aanwezig bij de ondertekening, die daardoor niet minder belangrijk was. ‘Wist je dat 52 procent van de 75-plussers in Zwartewaterland zich eenzaam voelt?’ zegt Knol. ‘Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen heeft voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Wij willen juist dat onze ouderen zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijven.’

Opdracht voor ons allen
De aanpak van eenzaamheid is dan ook een opdracht voor ons allen, vindt Knol. ‘Zeker in deze coronatijd, want we horen nu nog vaker dat mensen alleen zijn. Er zijn minder contacten, maar we moeten wel naar elkaar blijven omzien. Elkaar blijven spreken. Al is het maar een weerpraatje.’

Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. En dat is precies waar de gemeente samen met maatschappelijke instellingen in de gemeente al mee bezig is. ‘In onze bibliotheken zijn bijvoorbeeld speciale activiteiten voor eenzame ouderen’, weet de wethouder. ‘Ook zijn er belcirkels van vrijwilligers die graag horen hoe het gaat. En ín Hasselt is een Buurtkamer Plus waar senioren elkaar ontmoeten.’

Maar er staat meer te gebeuren. ‘Begin volgend jaar komt er bijvoorbeeld een sociale kaart. Dat is een website met een agenda en activiteiten voor verschillende doelgroepen, waaronder ouderen in de gemeente.’

Actieprogramma is extra tool
Minister Hugo de Jonge lanceerde het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid 2,5 jaar geleden. Inmiddels doen zo’n 185 gemeenten en 130 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. ‘Fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich hiervoor inzetten’, zegt de minister. ‘Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.’

Wethouder Knol is het daar helemaal mee eens. Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid bevat extra initiatieven en mogelijkheden om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. ‘We zijn hier heel blij mee en laten ons hier graag door inspireren. Want de ouderen van Zwartewaterland hebben het al moeilijk genoeg. Laten we samen voor minder eenzaamheid zorgen.’

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500