Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Motie van Afkeuring BGZ tegen wethouder Knol redt het niet

Geplaatst op: 29 oktober 2020

Een raadsvergadering over De Knarrenhof veranderde donderdagavond plotseling in een aanval van BGZ op wethouder Gerrit Knol. Volgens de nieuwste partij in de gemeente heeft Knol niet integer gehandeld. Hij bemoeide zich met het dossier waarvoor hij niet verantwoordelijk is, terwijl hij vlak in de buurt van de toekomstige Knarrenhof woont. Een Motie van Afkeuring van BGZ kreeg in een vergadering die de schoonheidsprijs niet verdient echter alleen steun van CDA en VVD.

Volgens Kira Fijn van BGZ had Knol zich daarom niet met het dossier moeten bemoeien. Knol is het daar niet mee eens. Volgens hem wilde hij alleen de verkeersveiligheid onder de aandacht brengen. “Het effect op mijn uitzicht is geen probleem. Ik woon al 35 jaar aan het Tijlswegje en heb onder meer De Hazelaar zien komen en nooit bezwaar gemaakt. Wat is wel zie is dat het wegje steeds drukker wordt. En de voormalig wethouder (Coster van BGZ, red.) overzag de consequenties van het plan daarop niet. Ik heb zijn gaten dichtgelopen. Hij was blij met mijn opmerkingen”, aldus Knol.

Volgens hem ging het dus louter om een aantal punten rond verkeersveiligheid. Burgemeester Bilder meldde nog dat begin dit jaar is besproken of de adviezen van Knol in de knel met integriteit zouden komen. “Maar wethouder Knol is een gebiedsdeskundige en zijn woning staat ver genoeg van deze locatie. Wat ons betreft kon hij zijn opmerkingen leveren.”

De meeste partijen vinden dat ook. “Onbeschoft en schandalig om een wethouder met zoveel ervaring in het openbaar te schande te maken”, zegt Klaas Huisbrink van de SGP over de BGZ-aanval op Knol. “Een hele verrassing wat we op ons bordje krijgen: een aanval op de integriteit van de wethouder”, zei Roel Withaar, die echter ook niet vindt dat Knol verkeerd heeft gehandeld.

“Een hele onaangename manier van handelen”, vindt Astrid Dijkstra van de PvdA ook. “Een storm in een glas water: dit zijn alledaagse dingen rond verkeersveiligheid”, stelt Tamme Spoelstra van de ChristenUnie. “Het gaat eerder om de handelswijze van BGZ dan van de wethouder. Dit is blijkbaar de nieuwe politiek: bij verrassing iemand vals beschuldigen. Deze motie slaat nergens op”

Volgens Kira Fijn gaat het echter niet om vals beschuldigen. “Wij keuren alleen de handelswijze van wethouder Knol af.” CDA steunde de Motie van Afkeuring wel. “U heeft geen zware overtreding gemaakt, maar bent met goede bedoelingen volledig uit de bocht gevlogen. Leer hiervan”, aldus Margreet Bosma. VVD’er Smits is het daarmee eens. “Ondanks de juiste bedoelingen, had u afstand moeten nemen.”

Uiteindelijk gaf de gemeenteraad wel groen licht aan verdere planvorming voor De Knarrenhof. Over de sfeer en de onderlinge verhoudingen zal ongetwijfeld nog verder worden gesproken. En dan wellicht in een iets minder schreeuwerige en onaangename sfeer.

Door Erik Driessen

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500