Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Planten kopen: een duurzamer Genemuiden

Geplaatst op: 10 november 2020

(Adv.) Verduurzaming, groener, beter voor het milieu. We kunnen er tegenwoordig nauwelijks meer omheen. Het aantal elektrische auto’s op de weg neemt toe, de consument wordt kritischer met het oog op CO2-uitstoot. Maar we hebben nog lang niet de capaciteit om groene stroom zo in te zetten dat de vraag naar energie beantwoord kan worden door uitsluitend groene stroom. Daar is meer voor nodig. Een duurzame wereld, dat is waar we samen naartoe willen.

Hoe staat het eigenlijk met de duurzame energievoorziening?

Duurzame energie is vooral groene stroom op dit moment. Groene stroom wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, zoals water, zon en wind. Er is echter een probleem met de voorraad groene energie; de momenten waarop véél groene stroom beschikbaar is, is de vraag naar energie laag. Wanneer er veel vraag naar energie is (doorgaans na 6 uur ’s avonds), is het aanbod juist klein.

Het is nog niet goed mogelijk om vraag en aanbod op elkaar aan te passen. Spijtig, want dit is een drempel bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Niet alleen in Nederland, maar op wereldwijd vlak. De oplossing moet gezocht worden in het efficiënt, rendabel en eenvoudig opslaan van de groene energie die opgewekt wordt.

Die oplossing is er op dit moment nog niet. Er zijn wel veel onderzoeken gaande, onder andere op het gebied van bi directioneel laden (de elektrische auto) en opslag in waterstof. Dit moet ervoor zorgen dat de vraag en het aanbod naar groene stroom beter op elkaar afgestemd wordt. De elektrische auto zou hierbinnen een zeer grote rol kunnen spelen, zeker omdat de EV een belangrijke factor speelt binnen de uitstootvrije mobiliteit. Om bi directioneel laden echt mogelijk te maken, zijn echter eerst meer verschillende automodellen nodig die de technologie ondersteunen en hebben we veel sterkere accu’s nodig. Zij moeten namelijk sterk genoeg zijn om constant te laden en te leveren, wat veel meer van de accu vraagt dan dat we op dit moment doen.

Zelf bijdragen

Je kunt zelf ook bijdragen aan minder uitstoot. Bijvoorbeeld door beter op je verbruik te letten (in veel huizen staat de verwarming te hoog en blijven apparaten op standby staan in plaats van dat ze uitgezet worden). Het kiezen van een groene energieleverancier is ook een stap in de goede richting; zeker wanneer zonnepanelen geen haalbare kaart zijn voor je. De kosten voor de panelen en omvormer zijn vaak te hoog voor veel mensen.

Wil je tegelijkertijd een optimaal leefklimaat in je woning, kijk dan eens naar planten die extra zuurstof toevoegen aan de lucht in huis (Plant en Grow kan je hier meer over vertellen). Meer groen in huis is daarnaast een goede manier om eraan herinnerd te worden dat je zuiniger om wilde gaan met de energie die je gebruikt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500