Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De vissende Timmermannen (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 14 november 2020

Ik kijk eigenlijk maar weinig televisie. Voetbal en wielrennen sla ik nauwelijks over, maar voor de rest is er maar bar weinig wat me echt kan bekoren. Het lijkt wel of figuren als Martien Meiland onderhand het hele Hilversum regeren. Ieder zijn meug, maar de mijne is het niet.

Gelukkig is er tegenwoordig Netflix en Ziggo on demand. Vanwege corona zat ik een tijdje geleden twee weken gedwongen thuis en deze twee abonneekanalen zorgden voor welkome afwisseling.  In no time raffelde ik diverse series af. En maffia- en detectiveseries hadden daarbij mijn voorkeur. Een ver-van-mijn-bed-show, zou je denken. Maar deze week las ik in “de Stentor” een bericht over een brandbom aan boord van een vissersboot uit Genemuiden. Een volgende episode in een langlopend en slepend familieconflict.

De jonge enthousiaste nieuwe eigenaar van deze nieuwssite stuurde me per WhatsApp het artikel wat afgelopen vrijdag in de regionale krant was geplaatst. Hij vroeg zich openlijk af of hij hier ook aandacht aan zou moeten besteden. “Ik zou mijn vingers er niet aan branden.”, antwoordde ik naar eer en geweten.

Tijdens een rondje hardlopen maalde het hele voorval me nog eens door het hoofd. En het bleef me ook een beetje plagen. Als je pretendeert een plaatselijke nieuwssite te zijn, hoor je eigenlijk te publiceren over dingen die lokaal gebeuren of de bevolking bezighouden. En ik kan u vertellen dat de schermutselingen binnen de familie Timmerman voor bergen gesprekstof zorgen binnen onze gemeente. Wanneer je bang bent of wordt van de mogelijke consequenties van een bericht gaat er ergens toch behoorlijk wat fout. Waar is dan de journalistieke vrijheid gebleven?

Feit is dat er de laatste jaren volop onrust is rond de familie Timmerman. Eerst werd één van de broers veroordeeld voor het stalken van een plaatselijk gezin. In 2018 werd hier uitvoerig over bericht in het SBS6-programma Gestalkt. Nadat het familiebedrijf werd gesplitst – de ene broer zette de visserij voort en de andere twee broers de vishandel – ontbrandde een onderlinge strijd. Vernielingen van fuiken, beschadigingen, pistoolschoten op een woning en nu zelfs een brandbom. Hier is werkelijk sprake van een overduidelijke en gevaarlijke escalatie. Hopelijk neemt onze hermandad deze voorvallen eindelijk eens serieus voordat het helemaal uit de hand loopt. Al is dat laatste eigenlijk allang het geval.

Je kan je bijna niet voorstellen dat dergelijke voorvallen in ons rustige en vredige Genemuiden plaatsvinden. Het lijken eerder ingrediënten voor een spannende en fictieve televisieserie. Voor dergelijk amusement stem ik toch liever af op Netflix.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500