Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
14 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider studenten in gesprek met minister Ollongren

Geplaatst op: 11 maart 2021

Vanuit heel Nederland gingen studenten vanmorgen online in gesprek met minister Kajsa Ollongren over de Tweede Kamerverkiezingen. Ook het Hoornbeeck College uit Kampen was van de partij. Danieck Hofland, Anne Marie Boll en Annemijn Huisbrink uit Genemuiden mochten namens de mbo-school aanschuiven bij het online gesprek. 

Als minister van Binnenlandse Zaken is Ollongren onder andere verantwoordelijk voor het verloop van de verkiezingen volgende week. Om te weten hoe de verkiezingen leven onder jongeren, ging ze online met hen in gesprek. “Ook tijdens de verkiezingen is de stem van jongeren van grote waarde. Als bijvoorbeeld alle jongeren tussen de 18 en 24 jaar gaan stemmen, zijn ze goed voor 16 zetels.”

Danieck Hofland uit Genemuiden mag helaas nog niet stemmen, zo vertelde hij aan de minister. “Ik ben 17 jaar, maar ben komende week wel actief op stembureau’s. In Genemuiden en Hasselt ben ik gastheer en vang ik de mensen op die hun stem komen uitbrengen. Als eerste gezicht op het stembureau zorg ik d’r voor dat de eventuele rij soepel doorstroomt en ik vragen van mensen kan beantwoorden”, zegt Hofland. Daarop vraagt Ollongren of zijn opleiding bij het Hoornbeeck College ook aansluit op de opleiding die hij volgt. “Ja, ik volg de opleiding tot beveiliger. Dit ligt wel in het verlengde daarvan. Het lijkt mij erg leuk om maandag, dinsdag en woensdag te kunnen helpen tijdens het stemmen. Praktijkervaring opdoen tijdens stage gaat lastig momenteel, veel bedrijven nemen geen stagiairs aan omdat opdrachten uitblijven. Dus daarom is helpen op een stembureau extra leuk om te doen”, stelt Danieck.

Zijn stadsgenoot Annemarie Boll vertelde in het gesprek dat ze tijdens de verkiezingen één dag meehelpt. “Ik mag zelf helaas nog niet stemmen, want ik ben 17. Maar doordat ik komende week mag helpen kom ik wel te weten hoe de verkiezingen in z’n werk gaan.”

Ook Annemijn Huisbrink (19) gaat dit jaar stemmen én helpen bij de verkiezingen: “Voordat mensen gaan stemmen, vang ik ze op. Ik beantwoord vragen en help mensen waar nodig”, legt Huisbrink uit. Minister Ollongren is benieuwd of de Genemuidense daarvoor ook een speciale online cursus heeft gevolgd. “Dat niet, maar er zijn de afgelopen periode wel gesprekken met ons gevoerd om uit te leggen wat onze rol is tijdens de stemdagen”, vertelt Huisbrink.

Ook een groep jongeren uit Amsterdam nam deel aan het gesprek. Zij vertelden hoe ze leeftijdsgenoten volgende week naar de stembus willen lokken. In de hoofdstad is volgens hen een discjockey nodig bij de stembus om het extra aantrekkelijk te maken. Daarnaast maken tieners en twintigers in Mokum kans op mooie prijzen als ze komen opdagen in het stemhokje. “Ik begrijp dat politiek soms saai is, maar het is wel erg belangrijk om te gaan stemmen. In de politiek worden namelijk beslissingen gemaakt die effect hebben op jullie toekomst”, besluit de politica van D66.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500