Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

AH Bart Knap gestart met een uniek historische spaaractie

Geplaatst op: 6 april 2021

Het is weer eens wat anders dan voetbalplaatjes sparen: sinds vandaag levert elke tien euro aan boodschappen bij Albert Heijn Bart Knap een setje historische stickers van Genemuiden op. Samen met een groot aantal organisaties en Genemuidenaren brengt de supermarkteigenaar het prachtige stickerboek ‘Gaellemuun Over ’t Mat’ uit.

Ondertussen heeft elke Genemuidenaar vermoedelijk de flyer op de deurmat liggen. Wie die inlevert bij Albert Heijn ontvangt het stickerboek gratis. Vervolgens is het zaak om daarvoor maar liefst 324 stickers te ontvangen. Dat zijn afbeeldingen van bijzondere gebeurtenissen en gebouwen. “Dit is echt een geschiedenisboek van Genemuiden. Heb je het vol, dan weet je echt alles over de stad. Bij de voorbereiding heb ik zelf als ‘Bartje uut Drenthe’ al ontdekt hoeveel historie Genemuiden heeft”, vertelt Bart Knap.

Matten en gezegde

Zo leerde hij bijvoorbeeld waar de titel van het boek vandaan komt. Die verwijst uiteraard naar de historie van matten en tapijt. “Maar daarnaast is ‘iemand over het mat komen’ een echt Genemuider gezegde. Het wil zeggen dat je iemand betrapt. Met dit boek kom je Genemuiden een beetje over ’t mat. De stad geeft alle geheimen prijs in dit boek”, vertelt Knap, die zelf de cover bedacht. Daarop is het beroemde oranje tapijt te zien waarover Koningin Beatrix liep bij haar bezoek aan Genemuiden in 1988.

Uitgebreide samenwerking

Bij de totstandkoming van het boek kreeg de supermarkt veel steun van vrijwilligers uit de samenleving. Zo werken de Taelkrink, Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, het Tapijtmuseum, Stichting Stadswacht en Historisch Centrum Genemuiden mee. Ook Henk en Marjo Last en de plaatselijke websites leveren bijdrages aan het boek. “Die samenwerking vind ik misschien nog wel het mooiste aan deze uitgave. Het is een boek van Genemuiden voor Genemuiden.”

Uniek verzamelboek

Sinds dinsdag 6 april levert elke tien euro aan boodschappen een zakje stickers op. Bart Knap verwacht dat er meteen heel wat zakjes de winkel uitgaan. “Dit is een uniek verzamelboek waar ik ontzettend trots op ben. Met deze uitgave vertellen we de geschiedenis van Genemuiden door aan de volgende generaties.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500