Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Luiemotte sinds mensenheugenis al een grote happening

Geplaatst op: 1 mei 2021

Fotoserie: Erik Eenkhoorn en Joke Veldman

Op 1 mei wordt het jaarlijke Luiemotte gehouden. Dit jaar kan de traditie helaas niet door gaan in de bekende vorm. Daarom is Genemuiden Actueel de archieven ingedoken. Hieronder leest u het verhaal over de historie van luiemotte en treft u een fotoserie van de afgelopen jaren.

De traditie bestaat al sinds mensenheugenis en is bedoeld om mensen wakker te maken. De Luimottes bestaan meestal uit 6 tot 8 kinderen die gezamenlijk een liedje zingen om de inwoners van de Tapijtstad te wekken. Het lied gaat als volgt: “Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan’.

De basis van een luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in pyama en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze manier door Genemuiden werd gedragen.

Nu wordt een klein kind op de Luiemotte geplaatst. Volgens sommigen ligt het ontstaan van de Luiemotte in verre tijden waarin, met de hoop op een goede oogst, meiprocessies werden gehouden en waarbij in versierde tempels de dikwijls onzichtbare godheid als beschermengel van de vruchtbaarheid werd rondgevoerd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500