Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 augustus 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Platenverkopers uit het hele land strijken neer in d’Overtoom

Geplaatst op: 10 juli 2021

Fotoserie: Pieter Polman

Dozen vol singles en kisten vol langspeelplaten werden vanmorgen al vroeg ‘d Overtoom ingesleept. Vanuit het hele land kwamen vinylhandelaren naar Genemuiden om hun zwarte schijven aan de man te brengen.

Na decennialang in de kast te hebben gelegen, zijn de singles en langspeelplaten terug van weggeweest. Wie de naald laat zakken en het geknisper hoort, waant zich in de vorige eeuw. Vooral vorig jaar hebben veel mensen de platenspeler her-ontdekt. Wie thuis zat tijdens de pandemie kroop de zolder op en haalde de pick-up tevoorschijn. Met een borrel in de hand en een plaat op de draaitafel gingen oude tijden herleven.

Ook in Genemuiden valt goed te merken dat vinyl meer leeft. Vanuit de hele regio komen mensen naar d’ Overtoom om te neuzen tussen de grammofoonplaten.

“Dit is de vijfde keer dat we het organiseren. We hebben leuke standhouders die apart spul hebben meegenomen voor goede prijzen. We zijn destijds begonnen als beurs met voornamelijk Nederlandstalige piratenmuziek, maar we kregen er steeds meer andere genres bij. Wie zoekt naar Engelstalige platen, blues of rock is hier zeker aan het juiste adres”, vertelt Meike van Ommeren namens ‘d Overtoom.

Platen verzamelen is volgens Van Ommeren niet alleen iets voor de oude garde: “Je ziet dat hier ook jeugd naartoe komt. Ik had zelf op mijn veertiende ook m’n eerste platen.De oudere generatie komt hier denk ik vooral om de nostalgie te proeven en de jongeren komen naar de beurs om de hobby verder te ontdekken.”

Volgens Meike is de beleving van vinyl ook totaal anders: “Spotify is ideaal, maar hier heb je ook echt iets in handen. En ik denk dat mensen die een elpee opzetten, beter en aandachtiger naar muziek luisteren dan wanneer je bijvoorbeeld de radio even aanzet. Platen draaien is echt een activiteit.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500