Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jos van der Kooy bespeelt het Zwier van Dijk orgel

Geplaatst op: 29 september 2021

Op dinsdagavond 5 oktober om 20.00 uur bespeelt Jos van de Kooy in de Grote Kerk van Genemuiden het Zwier van Dijk orgel.

Op het programma staan van Jan Zwart een Orgelkoraal “Morgenglans der Eeuwigheid” en een Fantasie en Fuga over Psalm 72: 11 “Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen” met samenzang. Daarna een bewerking over het “Gebed des HEEREN” van Mendelssohn. Van J.S. Bach wordt de Passacaglia bwv 582 gespeeld. Van W.A. Mozart het “ Adagio in C dur” en een meesterstuk van C.M. Widor. En tot slot een bewerking over Psalm 150 met samenzang. Meer informatie vindt op www.orgelcomitegenemuiden.nl

Gert-Jan Westhoff vertelt namens de organisatoren: “Voor de avond moet u zich aanmelden via reservering@orgelcomitegenemuiden.nl Van uw aanmelding krijgt u een bevestiging per mail, met daarin een overzicht van de geldende regels. De avond is ook te volgen op www.hervormdgenemuiden.com. De toegang voor deze avond is gratis. Na afloop is er een meet en greet met de organist en een kop koffie of iets anders. Bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de gemaakte kosten. U kunt alvast een voorproefje nemen van de muziek die wordt gespeeld met deze link: https://youtu.be/kRxmpj1l3ww . 2 november hoopt Harm Hoeve te komen om de concertserie 2021 af te sluiten.”

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam)is organist van de Arminiuskerk in het hart van zijn geboortestad. Hij combineert deze functie met docentschappen aan de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in ’s-Gravenhage. Ook is hij organist van de Raad van State in de Hofstad.

Als concertorganist is hij verbonden aan Sint Nicolaasbasiliek in IJsselstein. Van 1990 tot 2017 was Jos stadsorganist van Haarlem en daarmee vaste bespeler van het wereldberoemde  Muller-orgel in de Grote-of Sint Bavokerk. In de jaren van 1965 tot 2018 was hij organist en  koordirigent van Amsterdamse kerken. In de periode van 1981 tot 2018 werkte hij in de Westerkerk in de hoofdstad. Met die nagenoeg bijna veertig jaar is Jos de organist die het langst in de Wester heeft gewerkt – sinds de voltooiing van de kerk in 1621 en het orgel in 1686.

Jos trad op in nagenoeg alle Europese landen, in Canada en in Japan. Hij geeft concerten, verzorgt lezingen op het gebied van muziek, kerk- en cultuurgeschiedenis en publiceert artikelen over aan muziek gerelateerde onderwerpen. In de loop der jaren maakte hij meer dan dertig cd’s en dvd’s. Hij heeft een breed repertoire met een bijzonder accent op nieuwe, hedendaagse muziek en  op de improvisatiekunst. In de loop der jaren ontving hij nationale en internationale onderscheidingen.  Meer informatie op www.josvanderkooy.com en www.orgelcomitegenemuiden.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500