Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuw onderzoek na veroordeling 4 jaar cel voor beschieten huis broer

Geplaatst op: 21 oktober 2021

Hij werd in februari tot 4 jaar cel veroordeeld voor het beschieten van het huis van zijn broer in Genemuiden. Toch is de 54-jarige Ben T. donderdag vrijgelaten. Het gerechtshof bepaalde dat hij de afloop van nieuw onderzoek in zijn zaak thuis mag afwachten.

In de nacht van 30 juni 2020 werd vanaf korte afstand richting voordeur en drie ramen geschoten van de woning van een van de broers van Ben T. In februari dit jaar vond de rechtbank in Zwolle bewezen dat Ben de schutter was. De rechtbank kwam tot 4 jaar cel omdat de schutter de kans op de koop toenam dat een van de meerdere slapende mensen in het huis geraakt konden worden. Na het vonnis werd hij achter de tralies gezet maar Ben ging in hoger beroep. Twee weken terug diende een regiezitting bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Zijn advocaat Gerard Spong verzocht twee weken terug het gerechtshof om de man weer te schorsen uit de hechtenis. Het hof stemde daarmee in.

Het hof vindt dat nu zijn persoonlijke belangen, waaronder de kans dat hij zijn visvergunning en daarmee zijn werk definitief kwijtraakt, zwaarder wegen dan het maatschappelijk belang om hem achter de tralies te houden. Ook stemde het hof in met diverse verzoeken van advocaat Spong. Op zijn verzoek heeft een deskundige camerabeelden verbeterd waarop de schutter te zien is. Daarop blijkt nu een bus te zien die volgens de verdediging sterkt lijkt op die van een van de broers van T. Die betreffende broer wordt daarom als getuige gehoord. Ook komt er nieuw onderzoek naar de kruitsporen op de jas van Ben. Bij het afvuren van een pistool schieten kruitsporen weg die doorgaans op de mouw van de schutter terechtkomen. Op de jas van Ben zijn deze sporen ontdekt. Het NFI gaat achterhalen of deze schotresten uit een Röhm RG3 alarmpistool kunnen komen. Dat is het alarmpistool van Ben en is dus een ander wapen dan waarmee het huis is beschoten.

Ben is donderdag na 11 uur vrijgelaten uit de gevangenis in Vught. Nog niet bekend is wanneer de zaak bij het hof vervolgd wordt.

Door: Michiel Satink, Juridisch Persbureau Zwolle

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500