Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kunnen we iets leren van de levenswijsheid op oude plattelandsgronden?

Geplaatst op: 25 november 2021

De problemen van de moderne samenleving worden complexer en het lijkt alsof we steeds verder van elkaar af komen te staan. Daarom vraagt het nieuwe televisieprogramma ‘Het Plattelandologisch Instituut’ zich af: kunnen we iets leren van de levenswijsheid op oude plattelandsgronden? 

De bekroonde filmmaker en journalist van het jaar Geertjan Lassche uit Rouveen bedacht het idee. Plattelander van oorsprong en actrice Johanna Ter Steege (De beentjes van Sint Hildegard en Hanna van Hendrik) verzamelt een bont gezelschap plattelanders voor no-nonsense-gesprekken in een kalverenschuur midden op het Overijsselse platteland.

Geertjan Lassche: “Het begint altijd met een journalistieke relevantie. Wat als we de moderne problemen eens vanuit een niet-stedelijke bril bekijken? Het resultaat: heerlijke televisie, relevant, met een lach en een traan, zelfspot en kwetsbaarheid. Niemand die wint of boos wordt. ‘Leven en laten leven!’”

Thema van de eerste aflevering is ‘Noaberschap’. Het eeuwenoude Oost-Nederlandse begrip dat inhoudt dat je de morele plicht hebt klaar te staan voor je buren. Hoe verhoudt de plattelander zich tot de naaste medemens? En kan Noaberschap ook relevant zijn voor stedelijk Nederland? Gastvrouw Johanna ter Stege gaat in gesprek met onder andere haar 91-jarige buurman Freek, plattelandshuisarts Madeleine Bruins Slot, wetenschapper Koen Salemink en kunstenaar Bennie Jolink.  Om valse plattelandsromantiek meteen door te prikken, is er cabaretière Nathalie Baartman.

Het Plattelandologisch Instituut is op zaterdag 27 november te zien bij RTV Oost om 20.00 uur.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500