Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voedselbank houdt inzamelingsactie

Geplaatst op: 4 december 2021

Vanaf donderdag 9 tot en met zaterdag 11 december houdt de Voedselbank Zwartewaterland een inzamelingsactie van houdbare producten bij de supermarkten in Zwartewaterland. Steeds meer voedselbanken in Nederland kampen met tekorten, waardoor klanten minder uitgebreide voedselpakketten krijgen.

“Supermarkten en voedselfabrikanten bewaken steeds scherper hun voorraden. Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten worden vaak tegen zeer lage prijzen aan consumenten verkocht, terwijl die in het verleden vaak naar de voedselbanken gingen”, laat de voedselbank weten. De eigen voorraad uit eerdere acties in Zwartewaterland slinkt daardoor ook hard en het einde van die voorraad is in zicht. De eigen financiële middelen zijn niet onbeperkt om zelf producten bij te kopen. De lang houdbare basisproducten zorgen voor een noodzakelijke aanvulling op de voedselpakketten.

Om het tekort aan deze basisproducten op te vangen is de noodzaak van deze actie groot. In Zwartewaterland zijn momenteel zo’n 40 adressen mede afhankelijk van een voedselpakket. Door de economische gevolgen van het coronavirus zal de vraag de komende tijd waarschijnlijk alleen maar toenemen, is de verwachting bij Voedselbank Nederland. De voedselbank Zwartewaterland werkt met alleen vrijwilligers die zich een aantal uren per week inzetten om ervoor te zorgen dat er een goed pakket komt.

“Ook dit jaar willen wij, vanwege de huidige corona maatregelen, zo min mogelijk vrijwilligers bloot stellen aan besmettingsgevaar en daardoor worden er bij de ingang van de supermarkten geen flyers uitgereikt. Verder is de opzet hetzelfde als de inzamelingsactie van vorig jaar bij de Boni en Jumbo in Hasselt, de ALDI, Boni en Albert Heijn in Genemuiden en de Coop in Zwartsluis. Winkelende klanten in de supermarkt worden middels een roll-up banner attent gemaakt op de actie. Een boodschappenbriefje met de benodigde houdbare producten proberen wij in de betreffende gangpaden op te hangen”, aldus het bestuur van de lokale afdeling.

Mensen kunnen desgewenst één of meerdere van deze producten kopen. Na het afrekenen kan men de te doneren producten deponeren in een winkelwagen die voorbij de kassa richting de uitgang staat. Medewerkers van de supermarkt dragen er zorg voor dat er steeds een nieuwe winkelwagen komt te staan als die vol is. Vrijwilligers van de voedselbank halen de gedoneerde producten op om die naar hun eigen magazijn te brengen.

“Bij voorgaande acties was er ook gelegenheid om eventueel een donatie in een daarvoor bestemde bus te doen. Gezien de opzet van deze actie ziet de voedselbank daar uit veiligheidsoverwegingen van af. Wie liever een financiële bijdrage wil doen, kan een bedrag overmaken op rekeningnummer NL63 RABO 0161 0577 21 ten name van de Stichting Voedselbank Zwartewaterland. In voorgaande acties hebben wij ervaren wat de inzamelingsactie doet bij de bevolking van Zwartewaterland en wij hopen en vertrouwen er dan op dat het ook nu weer een succesvolle actie mag worden. Kunnen wij weer op u rekenen?”, besluit de Voedselbank.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500