Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat bracht 2021 voor Genemuiden? (jaaroverzicht)

Geplaatst op: 30 december 2021

Foto: Erik Eenkhoorn

Met nog één dag te gaan voor de jaarwisseling, maakt de redactie de balans op over 2021. Wat gebeurde er zoal in het afgelopen jaar? We hebben de stand van zaken voor u op een rijtje gezet!

In januari ging politieman Jelle van der Meulen na 48 jaar met pensioen en ging ook in Genemuiden de avondklok in. Dat verliep zonder grote problemen. Het oudste koor van Genemuiden: De Lofstem, hield het na 96 jaar voor gezien. Dominee Molenaar deed zijn intrede bij de Hervormde Gemeente. Begin februari werd de stad bedolven onder flinke deken van sneeuw. Bij Betap zorgde dit voor problemen, het dak raakte namelijk overbelast. De sneeuwzorgen werden al gauw omgezet in ijspret, op veel plekken in Genemuiden kon namelijk heerlijk geschaatst worden.

In maart greep corona weer flink om zich heen en ging de burgemeester in gesprek met de HHK en de GG. Dat nieuws bleek later ook het best gelezen bericht van het afgelopen jaar te zijn. Meer dan 26.500 mensen lazen daarover. Verder nam dominee Verschuure het beroep aan dat de GG op hem had uitgebracht. Bente van der Steeg maakte bekend dat ze meedeed aan The Voice Kids. Vier kerken organiseerden in april een gezamenlijke bidstond en Bente zong de sterren van de hemel op RTL4. De Rabobank sloot haar deuren en op Koningsdag knetterden de brommers traditiegetrouw door Genemuiden.

In mei werden in heel Zwartewaterland kransen gelegd, een reguliere herdenking kon nog niet plaatsvinden. Naar mate de maand vorderde werd het ook warmer, de eerste duiken in het Zwarte Water werden dan ook genomen. Jan en Geke Nijboer kondigden aan dat ze richting hun pensioen toe wilden werken en de vernieuwde brasserie Van Dijk opende zijn deuren.

In juli controleerde de waterpolitie met drones boven het Zwarte Water en vloog een vliegtuig met een huwelijksaanzoek boven de Tapijtstad. In augustus toverden de creatieve zussen Shannon en Myrthe meerdere muren om tot prachtige kunstwerken en werd de zandloper uit de Grote Kerk na 130 jaar weer teruggevonden.

In september kwam het hoge woord eruit: de Biestemerk kon weer doorgaan. De Hervormde scholen werden opgedoopt tot ‘kindcentra’ en Piet Bonthuis nam na 50 jaar afscheid van zijn dagelijkse werk bij de makelaardij. In oktober werd na een jaar afwezigheid de Biestemerk weer gehouden en opende de GGD een testlocatie in d’Overtoom.

Begin november ging er een schok door de stad: Johannes van den Berg overleed en kort daarna ook zijn vrouw. Er werden verder 800 schoenendozen ingezameld voor Roemenië. Ook werd begonnen met het uitbaggeren van de Binnenhaven en kwam Sint naar de Tapijtstad. Begin december werd een paardenschedel in de haven gevonden en op de valreep van het oude jaar trakteerde VEBE iedereen op een prachtige deurmat.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500