Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 augustus 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mirjam Gregoire: ‘De Wijkwieg blijkt méér dan nodig’

Geplaatst op: 13 januari 2022

Mirjam Gregoire in De Wijkwieg (foto Pieter Polman)

De Wijkwieg is inmiddels ruim een jaar onderweg. Hoe staat het er voor bij de moeder-kind opvang die vanuit de lokale gemeenschap is opgericht? Genemuiden Actueel nam een kijkje bij het unieke initiatief.

“We dachten van tevoren al dat het nodig was, maar het bleek méér dan nodig”, zegt Mirjam Gregoire. Samen met een team van professionele krachten en enthousiaste vrijwilligers is ze bijna 24/7 in de weer om kwetsbare jonge moeders en hun baby te ondersteunen. Moeders die hun kindje geen veilige thuissituatie kunnen bieden, zijn welkom bij De Wijkwieg. Daar krijgen ze, soms tot enkele maanden, professionele zorg en een onderdak aangeboden. Soms komen moeder en kind na de bevalling binnen, soms al in de laatste periode van de zwangerschap.

Direct na de opening, in oktober 2020, stond de eerste moeder al voor de deur. “Er is enorm veel vraag na een initiatief zoals De Wijkwieg”, zegt Mirjam. “Het afgelopen jaar hebben we helaas ook noodgedwongen ‘nee’ moeten verkopen. Ondanks dat proberen we erg creatief om te gaan met de ruimte die we hebben. Maar als je alle 12 kamers bezet hebt in het pand, zit je echt wel aan je maximum”, zegt Gregoire.

Dat er veel moeders en baby’s worden opgevangen, vraagt veel van De Wijkwieg. Het professionele zorgteam bestaat uit 4 personen. De rest van het werk wordt opgevangen door vrijwilligers, die één van de zes dagelijkse diensten draaien met een professionele achterwacht. Niet voor niets won het lokale initiatief afgelopen jaar de Overijsselse Vrijwilligersprijs. “De vrijwilligers doen van alles. Ze helpen met koken, bieden een luisterend oor of vervoeren moeder en kind naar de familie of andere afspraken”, vertelt Mirjam.

De moeders reageren verschillend op De Wijkwieg, weet Mirjam: “Ze komen hier niet voor hun lol. Sommige vrouwen zijn heel dankbaar dat ze hier mogen komen, voor hen is De Wijkwieg vaak de laatste optie. Andere moeders moet je echt over de streep trekken omdat ze vaak in een gedwongen kader bij ons terecht komen. Het is heel indrukwekkend wat je allemaal meemaakt en te horen krijgt. Ook ik heb wel eens een traantje weggepinkt als ik sommige schrijnende verhalen hoor. Dan denk je bij jezelf: ‘Bestaat dit nog in Nederland?”

De Wijkwieg, voor sommige moeders ook een alternatief voor abortus, wil er zijn voor moeder en kind vanuit een Bijbels gedachtegoed ondersteunen. “Ons christelijke karakter uit zich in de daden. We bidden voor het eten en aan tafel ontstaan gesprekken over het geloof. Sommige moeders komen hier binnen en willen niets van het geloof weten. Zo’n moeder vroeg afgelopen jaar, toen ze De Wijkwieg verliet, of ze de kinderbijbel mee mocht nemen voor haar baby. Natuurlijk mocht dat, dat vinden we prachtig”, vertelt Mirjam. “Echter, alle moeders zijn bij ons welkom, ongeacht religie of afkomst.”

Dat het initiatief na ruim een jaar boven verwachting draait, is niet onopgemerkt gebleven. Vanuit de Rijksoverheid zijn er al verkennende gesprekken geweest met De Wijkwieg om een soortgelijke opvang ook te starten in bijvoorbeeld Amsterdam. Maar het bestuur wil liever eerst de focus leggen op de eerste vestiging in Genemuiden, die eigenlijk nog maar ‘net’ open is. Misschien dat het concept later verder kan worden uitgerold.

Mirjam weet zeker dat De Wijkwieg mede een succes is geworden door de lokale bevolking van Genemuiden en zijn ondernemers. “We krijgen super veel steun. Niet alleen financieel, maar ook door mensen die zich belangeloos willen inzetten voor ons. Dat voelt hartverwarmend. Het is indrukwekkend als ik zie hoe wij met elkaar zoveel kunnen betekenen voor nieuwe levens”, besluit Mirjam. “En met alle moeders die De Wijkwieg hebben verlaten is nog goed contact en dat voelt als een enorme warme deken.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500