Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeenteraad wil nieuw fietspad langs de Zwolse Steeg

Geplaatst op: 27 januari 2022

De gemeenteraad wil dat er langs de Zwolse Steeg een nieuw fietspad komt. Dat moet met een brugje aansluiten op het fietspad dat nu iets verderop ligt. Volgens alle partijen is deze variant verkeersveiliger dan de eerdere keuze voor een ‘fietsstraat’, waarbij auto’s dan te gast zouden zijn. Ze nemen daarbij voor lief dat de klus nu 270.000 euro duurder uitvalt. Ook het college kan zich in de wens van de gemeenteraad vinden.

De partijen dienden donderdagavond gezamenlijk een motie in. Daarmee halen ze een streep door een eerder plan. Dankzij een flinke subsidie van de provincie Overijssel wilde Zwartewaterland een fietsstraat aanleggen.

Automobilisten zouden dan, over een veel te lang stuk vindt de politiek, nog maar 30 kilometer per uur mogen rijden. De partijen vrezen echter dat de weg dan nog steeds gevaarlijk is voor fietsers. Ook de agrariërs in Mastenbroek staan niet te juichen bij deze optie.

Alle partijen scharen zich nu achter wat zij als ´de ideale oplossing beschouwen´. Dat betekent dus een vrij liggend fietspad dat aansluit op het pad dat enkele jaren terug is aangelegd. Volgens Alfred Beens heeft deze variant nog een extra ‘plus’: er ontstaat een nieuw ommetje in Mastenbroek.

Martijn Riezebosch van het CDA vindt dat het nieuwe traject het ‘ontbrekende puzzelstukje’ is in Mastenbroek. Het is bijna de enige weg in de polder waar geen vrij liggend fietspad is. Riezebosch pleit ook voor een onderzoek naar een nieuwe route tussen het industrieterrein van Genemuiden en Hasselt. Volgens hem is de Zwolse Steeg nu een populaire sluiproute, ook voor groot vrachtverkeer.

Enige zorgen zijn er nog wel of de fietsers straks de nieuwe brug ook inderdaad gaan nemen en niet alsnog voor een vervolg op de Zwolse Steeg kiezen. Volgens wethouder Slingerland kunnen bosjes of borden daarbij een rol spelen. Ook hoopt hij dat ouders hun schoolgaande kinderen aanspreken. Slingerland heeft de afgelopen jaren veel bezorgde ouders aan de lijn gehad, zo meldde hij.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500