Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rond de zomer meer duidelijk over windmolens en zonneparken

Geplaatst op: 10 februari 2022

Het moment nadert dat duidelijk is waar in Zwartewaterland windmolens en zonneparken komen. Mogelijk krijgt de gemeenteraad nog voor de zomer de locaties daarvoor gepresenteerd. Tot dusver is vooral duidelijk waar ze niet kunnen komen, benadrukte wethouder Rietman donderdag in de gemeenteraad nog eens.

Hij zei dat richting een bewoner die bezorgd is over de toekomst van de Stouweweg en Het Bosch in Zwartsluis. Dat is samen met een deel van Genne voorlopig een locatie die nog niet is uitgesloten. De bewoner vreest dat de windmolens straks te dicht bij de woningen staan en dat zelfs een groot deel van Zwartsluis last krijgt van bijvoorbeeld de slagschaduw.
Rietman stelt dat een toekomstige voorziening altijd aan de wettelijke voorschriften moet voldoen. Daarnaast gaat de wethouder voor de locaties waarvoor het meeste draagvlak is, al realiseert hij zich dat er geen plek is waarvoor iedereen de handen op elkaar zal krijgen.

Of de keuze uiteindelijk inderdaad op de omgeving Stouweweg of Genne valt, staat ook nog niet vast. Ondernemers in Genemuiden zoeken bijvoorbeeld zelf naar een locatie, terwijl de provincie gemeenten vraagt om naar het gebied tussen pakweg Zwartewaterland, Staphorst, Dalfsen en Zwolle te kijken. “Beide hebben consequenties voor onze zoekgebieden”, zegt Rietman.

CDA’er Martijn Riesebosch pleit vooral voor snelle duidelijkheid. “Ga helder communiceren, daarop hebben bewoners zo langzamerhand recht”, vindt het raadslid. “Als ik dat zou doen, was de wereld te klein…”, stelt Rietman echter, die net als de ChristenUnie vooral pleit voor zorgvuldigheid en een goed proces.

Na de vergadering van donderdag heeft de gemeenteraad nu de regels voor het zogenoemde lokale eigendom vastgesteld. Op de plekken waar de voorzieningen komen, moeten bewoners niet alleen worden opgezadeld met de lasten, maar ook profiteren van de lusten. De volgende stap is het bepalen van de ‘ruimtelijke randvoorwaarden’ voor windmolens en zonneparken. Daarna moet er meer duidelijkheid komen over waar die mogen komen waarna een ‘gebiedsbegeleider’ samen met bewoners, bedrijven en grondeigenaren tot een plan moet komen dat rijp is voor een aanbesteding.

Mocht dat niet lukken, dan is de gemeente weer aan zet. Zo’n uitstel betekent in geen geval afstel, weet Rietman. “Dat gaat de provincie niet accepteren, waarna die ongetwijfeld van haar aanwijsbevoegdheid gebruik gaat maken. Dan zijn we pas echt ver van huis…”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500