Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat als BGZ het voor het zeggen heeft?

Geplaatst op: 26 februari 2022

Zwartewaterlanders kleuren half maart een vakje rood achter een van de zes politieke partijen. In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen presenteren de partijen hun verkiezingsprogramma. Deze site scant die op zoek naar opvallende plannen en voorstellen. Vandaag ‘Denken in mogelijkheden’ van Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ), de partij die voor de tweede keer meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.  

Het debuut vier jaar terug was enigszins verrassend. Geruchten over een nieuwe partij deden al even de ronde, maar relatief laat presenteerde BGZ zich. Dat er een gat in de markt was voor een sterke lokale partij bleek meteen, want BGZ behaalde maar liefst drie zetels en opteerde daarna voor een plek in de coalitie. Een moedige, maar achteraf niet zo’n gelukkige zet. Met een onervaren wethouder bleek het huwelijk met SGP en ChristenUnie geen lang leven beschoren, waarna de PvdA na twee jaar de positie van BGZ overnam.

Wat dat betekent voor het vertrouwen in de partij moet de komende weken blijken. Met het afscheid van Gemeentebelangen en matige peilingen voor de partijen met een landelijke achterban lijkt een behoorlijk zetelaantal geen utopie. Opnieuw moeten lijsttrekker Kira Fijn en fractievoorzitter Eelco Felix daarvoor zorgen. Ze delen de hoge positie op de lijst met nieuwkomer Linda van Veen uit Zwartsluis en een indrukwekkend aantal ‘lijstduwers’ uit alle kernen, waarbij het Hasselter accent niet is verdwenen.

BGZ gaat de verkiezingen in met ‘Denken in Mogelijkheden’. “Vanuit de samenleving, niet alleen van achter ons bureau. Inwoners betrekken bij het bestuur zit ons in de genen”, schrijft de partij in het voorwoord. BGZ wil niet alleen in verkiezingstijd zichtbaar zijn, luidt het vervolg. De partij is in ieder geval ook buiten deze periode redelijk kwistig met persberichten en raadsvragen. Verder zit Denken in Mogelijkheden tussen de lange epistels van de meeste partijen en het korte verkiezingsprogramma van de VVD in.

In alles stelt BGZ inwoners centraal. “De tijd van wij weten wel wat goed is, ligt achter ons”, heet dat in het programma. BGZ wil inwoners vooraf bij plannen betrekken in plaats van ze presenteren als alles al in kannen en kruiken is. Ook jongeren moeten meer een stem krijgen in Zwartewaterland, bijvoorbeeld in een nieuwe jongerenraad voor jeugdigen tussen 8 en 18 jaar. BGZ is groot voorstander van meer investeren in Jongerenwerk. En dat mag ook leuk zijn en niet allen zijn gericht op preventie.

BGZ ziet ook de noodzaak van bouwen. En als de schop in de grond gaat, moet de sleutel van de nieuwe woning in handen komen van een Zwartewaterlander, vindt de partij. Die pleit althans voor uitgifte van bouwgrond aan mensen met een sociale of economische binding. Wie een woning koopt, moet ook verzekerd zijn van voldoende parkeerruimte. Al is de partij ook groot voorstander van een beter openbaar vervoer. Zoals de meeste partijen pleit ook BGZ daarvoor.

BGZ pleit verder voor een ‘horecavriendelijke gemeente’. De partij wijst op het belang van een goede horeca voor bewoners, toeristen en ondernemers. Kroegen en andere etablissementen moeten de ruimte krijgen om te ondernemen. Ook in het weekeinde, schrijft BGZ, die daarmee vermoedelijk op de zondag doelt. Dan moeten evenementen en culturele activiteiten mogelijk zijn. En dat is dan weer aantrekkelijk voor toeristen, want Zwartewaterland moet in de ogen van BGZ eindelijk werk maken van meer ‘passend aanbod’ op het gebied van recreatie en toerisme.

Tenslotte zet de partij zich in voor het buitengebied. Typische plattelandstradities als carbidschieten en paasvuren mogen niet verdwijnen. Ze zijn goed voor de sociale binding, vindt BGZ, die agrarische gronden liever gebruikt voor voedselvoorziening dan zonnepanelen. Ook bepleit de partij voor meer aandacht voor dierenwelzijn.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500