Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland zamelt duizenden producten in voor Oekraïne

Geplaatst op: 26 februari 2022

Mensen uit heel Zwartewaterland wisten vanmorgen de weg naar de Gereformeerde kerk van Zwartsluis te vinden. De kerkelijke gemeente hield namelijk een inzamelingsactie voor mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege het oorlogsgeweld.

Een groep Sluzigers houdt zich al vijftien jaar bezig met hulp aan de Oekraïense bevolking. Organisator Jan Timmerman: “Omdat je er al jarenlang komt, ga je de mensen daar als vrienden beschouwen. Als je ziet wat voor ellende op hen afkomt, besluit je snel om een hulpactie in de benen te zetten.”

De kerk werkt samen met stichting Kinderen in Nood. Deze stichting heeft van de Hongaarse regering 100 leegstaande woningen toegewezen gekregen, waarin vluchtelingen worden opgevangen. Inwoners van Zwartsluis en omgeving zorgen er nu voor dat er eten, kleding, keukengerei, shampoo, tandenborstels en bijvoorbeeld handdoeken worden ingezameld zodat de woningen ingericht kunnen worden.

De spullen konden vandaag worden ingeleverd in kerkelijk centrum ‘De Poort’. Giften en producten werden met kratten tegelijk naar binnen gebracht. “Het loopt echt boven verwachting goed. Niet alleen mensen uit Zwartsluis werken goed mee, hulp komt uit de hele regio”, zegt Timmerman.

Een vrouw die zaken vol kleding en dekens komt brengen vertelt: “Als ik wakker wordt en met mijn kinderen beneden zit, denk ik vaak aan de moeders in het rampgebied. Het geeft dan een voldaan gevoel als je een steentje bij kan dragen door je eigen spullen hier naartoe te brengen.”

Komende week gaan de ingezamelde artikelen per vrachtwagen naar Bussum. Vanuit die stad worden ze vervolgens richting de honderd woningen in Hongarije gebracht waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

Een gift is ook mogelijk via NL60 RABO 0373 7111 66 t.n.v. Diaconie Gereformeerde kerk Zwartsluis o.v.v. gift Oekraïne.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500