Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oppositie en coalitie willen woningbouw in de Driehoek voorkomen

Geplaatst op: 28 februari 2022

Het project rondom woningbouw bij De Driehoek bij Cellemuiden krijgt aan de vooravond van de verkiezingen een verrassende wending: de oppositie wil woningbouw met een motie voorkomen en ook de coalitiepartijen roepen het college nu op tot een pas op de plaats.

Hasselt Overwaters, zoals het gebied heet, kent een lange geschiedenis. Jaren geleden ontstond het plan om een nieuwbouwwijk neer te zetten in het natuurgebied langs de oevers van het Zwarte Water. Door het plan voor 700 woningen ging destijds een streep omdat het onhaalbaar bleek. Projectontwikkelaar AM kreeg daarom in ruil grond in Om de Weede aangeboden, verkocht een deel van de grond en behield het recht om op een klein deel wel te bouwen.

De plannen daarvoor werden een paar jaar geleden gepresenteerd en daarna nog een keer aangepast. Die plannen liggen nog steeds gevoelig bij veel Zwartewaterlanders. Woningbouw zou het unieke stukje natuur bederven en in tijden van woningnood zitten weinig mensen te wachten op grote, kapitale woningen. Meer dan 1500 mensen zetten hun handtekening onder het initiatief om woningbouw in De Driehoek tegen te gaan.

Ook oppositiepartijen in Zwartewaterland gingen zich over de zaak buigen. Afgelopen weekend stelden BGZ, CDA en VVD een motie op voor de komende gemeenteraadsvergadering om een discussiepunt te maken van ‘De Driehoek’. De partijen vragen zich af of er onderzoek is gedaan naar de behoefte aan luxe woningen en vinden dat er grote onrust is ontstaan in Zwartewaterland over de plannen. Daarnaast constateren BGZ, CDA en VVD dat de plannen voor nieuwbouw grote gevolgen kunnen hebben voor de leefomgeving, natuur en milieu.

De oppositie verzoekt het college van burgemeester en wethouder dan ook om de plannen te heroverwegen. De partijen willen dat de gemeente gesprekken heropent met de projectontwikkelaar om een goed afgewogen plan te maken dat recht doet aan ‘dit unieke stukje Zwartewaterland’.

Vorige week dienden PvdA, CU en SGP schriftelijke vragen in bij het gemeentebestuur waarin ze zich uitspreken tegen de huidige plannen in De Driehoek. Ze zien het liefst geen of minder woningbouw in het gebied. Daar waar die drie partijen nooit uitgesproken tegen de plannen waren, lijkt dat nu wel het geval. Ze roepen de gemeente dan ook op om in onderhandeling te treden met projectontwikkelaar AM Wonen met als doel een plan op te stellen dat geen of minder impact heeft op het natuurgebied. Tevens vragen zij aan het college om daarbij ook te onderzoeken onder welke condities AM Wonen bereid is afstand te doen van haar grondpositie in De Driehoek.

Marinus Burgmeijer laat aan Genemuiden Actueel weten dat hij erg blij is met deze stap. De mede-initiatiefnemer van de handtekeningenactie noemt het ‘een stap in de goede richting’ maar geeft aan dat de strijd tegen het bouwplan nog niet gestreden is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500