Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sluziger Sleepbootdagen op losse schroeven door stikstofregels

Geplaatst op: 4 maart 2022

De Nationale Sleepbootdagen staan op losse schroeven. Door de aangescherpte stikstofregels in Nederland staat de vergunningsaanvraag van het evenement onder grote druk. Het baart voorzitter Roel Schurink grote zorgen. “Maar we zetten gewoon door, in Zwartsluis zijn we creatief”, zegt hij.

Het is de eerste keer dat de Sleepbootdagen, die om de twee jaar in Zwartsluis worden gehouden, onder druk staan. “We wisten al dat de stikstofregelgeving was aangescherpt, maar door corona hoefden we nog geen vergunningen aan te vragen”, zegt Roel.

Toch liep Schurink twee maanden geleden tegen het probleem aan: “De vergunningen voor het evenement op zich waren geen probleem, maar bij de provincie moesten wij een berekening indienen voor de stikstofuitstoot. Maar tijdens het evenement komen hier een paar honderd sleepboten en cijfers over de uitstoot zijn simpelweg niet beschikbaar.”

“Als we een complete vergunning willen indienen moeten we vooraf langs alle sleepboten om zelf de uitstoot te gaan meten. Dat is natuurlijk niet te doen. En als wij een standaard sleepboot invullen bij de aanvraag klopt het ook niet. Want dan hebben we het over zeeslepers met een paar duizend pk, die komen niet op ons evenement”, legt Schurink uit.

Kortom: de vergunningsaanvraag kan niet volledig worden ingediend. De kans is dus groot dat de Nationale Sleepbootdagen, die op het programma staan voor het Hemelvaartsweekend, geen vergunning krijgt. “De gemeente Zwartewaterland en de provincie zijn welwillend, maar we kunnen dus niet voldoen aan de regelgeving uit Den Haag”, zegt Roel.

Het niet-doorgaan van de Nationale Sleepbootdagen zou een flinke strop betekenen voor Zwartsluis. Niet alleen vanwege de sociale en culturele aspecten, maar ook de lokale middenstand en de horeca heeft grote belangen bij het nautische spektakel.

“We willen het hoe dan ook door laten gaan. Als we geen evenementenvergunning krijgen, maken we er maar een jaarvergadering van. Maar ik ben als de dood voor die milieuclubs. Want als dit niet door kan gaan, kan niets meer doorgaan”, besluit Schurink. De voorzitter verwacht later dit voorjaar een besluit vanuit het provinciehuis. Of dat besluit ook daadwerkelijk bindend is voor de organisatie, zal blijken op 26, 27 en 28 mei. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500