Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat als het CDA het voor het zeggen heeft?

Geplaatst op: 5 maart 2022

(Door Erik Driessen) Zwartewaterlanders kleuren half maart een vakje rood achter een van de zes politieke partijen. In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen presenteren de partijen hun verkiezingsprogramma. Deze site scant die op zoek naar opvallende plannen en voorstellen. Vandaag ‘Samen Vooruit’ van het CDA, de partij die de afgelopen vier jaar tot de oppositie was veroordeeld.

Dat gebeurde onder leiding van Margreet Bosma, die volgens de regels binnen de partij haar lange raadsperiode nu afsluit. Ze heeft de voorzittershamer overgedragen aan Rudi van Zandwijk. De jonge Genemuidenaar hoopt ongetwijfeld dat hij de huidige drie zetels minimaal behoudt. Hij moet het doen zonder Martijn Riesebosch, die in januari bekendmaakte dat hij toch niet verder wil in de gemeentepolitiek. Van Zandwijk ziet nu relatief veel nieuwe Zwartewaterlanders onder zich op de lijst. Dat zijn mensen met ervaring, maar wellicht nog geen grote achterban. Wat lager op de lijst staan ook nieuwelingen in de politiek waarvan de wortels juist wel in Genemuiden, Hasselt of Zwartsluis liggen.

Met Samen Vooruit presenteert het CDA in ieder geval een opvallend concreet verkiezingsprogramma. Natuurlijk ontbreken ook bij de christendemocraten de algemeenheden en open deuren niet, maar daarnaast staat het programma bol van de plannen. Zo dropt het CDA veel mogelijke oplossingen voor de woningbouwproblematiek. Omturnen van Haven de Beer in Hasselt biedt ruimte aan honderden woningen en in Genemuiden ziet het CDA veel kansen voor verplaatsingen: op de plek van de ijsbaan kunnen dan woningen komen, net als op een deel van de velden van Sportclub Genemuiden (in combinatie met ‘een Tweede Meente’) en ook de industrieterreinen die het dichtst bij het centrum liggen, bieden kansen.

In Zwartsluis heeft de partij de verhuizing van Interfloor nog niet uit het hoofd gezet. Ook kijkt de partij met meer dan een schuin oog naar het tankstation in het centrum. Daar zou een evenemententerrein mogelijk zijn, denkt het CDA. Ook de Havendijk verdient een opknapbeurt en moet daarna fungeren als ‘aantrekkelijk visitekaartje’ voor Zwartsluis. De Hasselter Hoogstraat moet op zijn minst beter geschikt worden voor fietsers en voetgangers. En wellicht zorgen alle ontwikkelingen dan ook voor meer toerisme, want wat het CDA betreft moeten bezoekers langer in Zwartewaterland blijven.

De regio is er mooi genoeg voor, zo schrijven de christendemocraten. Die beseffen zich tegelijkertijd dat al dat schoon onder druk staat. Ze wijzen op de plannen binnen Regio Zwolle. Die wil doorgroeien tot de vierde economie van Nederland en tienduizenden woningen gaan bouwen. Dat is volgens het CDA niet alleen een gevaar, de ambities bieden ook kansen. “Als het regent in Zwolle, druppelt het in Zwartewaterland”, heet dat in het verkiezingsprogramma. Daarom pleit de partij voor ‘meer, sneller en anders’ bouwen, zonder dat dit mag leiden tot grootschalige woningbouw in polder Mastenbroek of het verder onder druk zetten van agrariërs. Wel tot een betere bereikbaarheid van Zwartewaterland overigens. Het CDA vindt dat de gemeente zich daarmee meer moet bemoeien.

Samen Vooruit kijkt af en toe ook nog in de achteruitkijkspiegel. Corona vereist de komende jaren nog veel aandacht, denkt het CDA. Is het niet meer als virus, dan wel vanwege de schade die dat virus heeft aangericht. Ondernemers voelen die nog jarenlang in de portemonnee, terwijl anderen nog emotionele pijn ervaren. Het CDA pleit daarom onder meer voor een lotgenotengroep voor mensen met long covid en vindt dat de gemeente moet instaan voor ondernemers die het financieel zwaar hebben. Zorg speelt sowieso een behoorlijke rol in het verkiezingsprogramma. Het CDA is trots op de instelling van ‘zorgen voor elkaar’ in Zwartewaterland en wil die waar mogelijk verder verbeteren. Zo ziet de partij een huisbezoek aan alle zeventig-plussers wel zitten. Nu krijgen alleen tachtigers nog gemeentelijke visite.

Of het CDA de kans krijgt om de plannen zelf tot ontwikkeling te brengen, moet vanaf de tweede helft van maart blijken. Eerst heeft de partij voldoende stemmen nodig tijdens de driedaagse verkiezingen en daarna moeten potentiële coalitiegenoten ook nog eens ‘samen vooruit’ willen.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500