Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Duizenden vluchtelingen dankbaar voor Genemuider maaltijden

Geplaatst op: 4 maart 2022

De ploeg die woensdag vanuit Genemuiden is vertrokken naar de Oekraïense grens heeft de handen vol met werk. Al enkele duizenden vluchtelingen zijn de afgelopen 24 uur voorzien van een warme maaltijd. “Het is heel indrukwekkend om mee te maken”, vertelt Gert Jan Brouwer aan de telefoon.

Gisteren kwam het tiental uit Genemuiden aan in Polen. “Eerst waren we bij een opvang waar enkele honderden mensen verbleven, maar daar konden we al onze spullen niet kwijt. Toen zijn we op verzoek van Christian Refugee Relief (CRR) naar een grotere opvanglocatie in Korczowa gereden, een soort IJsselhallen. Dat is een soort doorstroomlocatie waar iedere tien minuten een bus aankomt vol vluchtelingen. Ze verblijven hier een paar dagen en gaan vervolgens richting andere opvangcentra in bijvoorbeeld Duitsland”, vertelt Brouwer.

De opvang is geopend op initiatief van de Poolse overheid: “Maar hier had men alleen eten uit blik. Dus het kwam goed uit dat wij met vers eten langskwamen. Mensen die hier aankomen kunnen gelijk wat eten halen bij ons. We hebben fruit, warm vlees, friet, kaas en snert. De voorraad gaat er snel doorheen want er komen hier ontzettend veel mensen.”

De ploeg uit Genemuiden werkt continu door. Iedereen kan per dag 7 uur slapen en moet daarna weer aan de bak. “Maar de mensen zijn enorm dankbaar voor wat we doen. Je hoort de hele dag ‘spasiba’, oftewel: bedankt. Naast onze ‘voedselploeg’ zijn hier nog 500 medewerkers die vluchtelingen vervoeren, instrueren en begeleiden. Het maakt allemaal veel indruk op ons, want ook de omstandigheden zijn erg beroerd. Je wil hier niet graag naar het toilet”, zegt Gert Jan.

Zaterdagavond zullen de helpende handen in Polen opnieuw met een update komen via Genemuiden Actueel. Wie de ploeg wil steunen kan dat doen via deze link.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500